Raport ActiveWatch privind situatia televiziunilor din Brasov. Concluzia este una singura, de altfel cunoscuta de multa vreme:
Cei mai mulți intervievați din Brașov au exprimat opinia că toate televiziunile locale sunt politizate şi că agendele editoriale se conformează intereselor patronilor/ companiilor care dețin televiziunile. De asemenea, conform respondenților, în Brașov este o „tradiție” ca politicienii să dețină formal sau informal cel puțin un canal de presă.
Din documentare a reieșit că salariile jurnaliştilor din televiziunile braşovene se situează între
1000/1200 de lei şi 2000 de lei.
In continuare, cateva din consideratiile celor intervievati (octombrie 2012)
”Toate televiziunile din Brașov sunt televiziuni politice, absolut toate, nu există vreo excepție. (...) Politica este principalul dușman al libertății de exprimare în Brașov, totul e dictat politic. (...) Presa este legată de politic, banii de acolo vin, toată presa este subvenționată. (...)Fiecare televiziune răspunde propriilor interese de partid ale managementului.” (Editor știri Mix2 TV Brașov)
”Televiziunile sunt 100% politice, absolut toate. O televiziune fără sprijin politic nu rezistă în România în Mileniul Trei. Nu există televiziune independentă. (...)De obicei, dacă vrei să fii un om politic adevărat, îți pleoștești o televiziune.” (Sebastian Grapă, purtător de cuvânt PNL Brașov - la data documentării pe teren, devenit ulterior senator PNL Brașov)
”Politicile patronilor îi fac pe jurnaliști să fie dependenți și, în momentul în care ziaristul nu face
politica respectivă, este dat afară. Vedeți nenumărați copii de genul acesta, ajunși pe drumuri pentru
că nu s-au înrolat.” (Reprezentant PDL Brașov)
”Există, la un moment dat, la aproape toți jurnaliștii, un soi de autocenzură amestecată cu un
exces de zel, autocenzura să nu spun, să nu întreb, să nu-l chem pe ăla și exces de zel de a-l critica
pe contracandidat, de a-l lăuda pe cel din tabăra asta.”(Onelia Pescaru, director editorial al grupului Mix, realizatoare de emisiuni și coordonator al jurnalului de știri)
”Televiziunile [din Brașov – n.r.] nu sunt întotdeauna independente, aici este o mare durere pe
care pot să o exprim. Există o temere, temerea este legată de locul de muncă, de activitatea pe care o
faci, de familia pe care trebuie să o ții. Este o temere care s-a transformat și către media, lucru care
n-ar fi trebuit să se întâmple.” (Viorel Chiriac, PSD, vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov)
La Pateu TV, penibilul la maxim
Pe de altă parte, respondenții braşoveni au declarat că percepția lor este că Nova TV aparține
în continuare, la nivel informal, fostului său proprietar, adică Preşedintelui PSD Braşov Constantin Niță, fost ministru al IMM-urilor, Mediului de Afaceri și Comertului, în guvernul Boc din 2009, desemnat de guvernul Ponta, în decembrie 2012, ministru al Energiei.
Riicean a declarat că grupul Nova Press nu se confruntă cu presiuni politice și că, deși „poate că unii ar spune că televiziunea este orietată spre PSD”, Nova TV difuzează materiale cu privire la toate partidele politice. De asemenea, Ciprian Riicean a declarat că familia Niță nu se implică în politica editorială a televiziunii.
Din analiza autorilor acestui studiu a reieșit că, în preajma campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2012, Nova TV a difuzat preponderent știri despre politicianul PSD Constantin Niță, devenit ulterior deputat.
Ciprian Riicean, managerul grupului Nova Press şi acționarul formal al televiziunii Nova TV nu le-a permis autorilor acestui studiu accesul în redacție, pentru a discuta cu jurnaliştii, pe motiv că „mai bine nu”.
”În ceea ce mă privește, nu pot să spun că la televiziunea Nova simțim o presiune politică, în
sensul că noi aici am avut libertate. Practic, s-a și văzut în monitorizările pe care le-a făcut CNA în
campania pentru locale, i-am invitat pe reprezentații celor de la PSD, PNL, UDMR. Poate unii ar spune că suntem orientați spre PSD, dar nu închidem ușa nimănui. (...) Dar nu cred că în Brașov ne confruntăm
cu o așa presiune politică, eu nu am auzit cazuri în care un coleg de la o altă televiziune să vină să
spună că a fost sub o astfel de presiune. (...) Eu stabilesc cu realizatorul de emisiuni anumite subiecte
pe care vrem să le atingem sau vine realizatorul cu anumite subiecte pe care le discutăm cu ceva timp
înainte cu invitatul. (...) Familia Niță nu are treabă, nu se implică. Doamna Niță este administratorul
societății, domnul Niță este practic un invitat, când îl invităm, dar destul de rar.”(Ciprian Riicean,
acționar, manager, editor, coordonator și producător al grupului Nova Press)
Aristotel TV este bine reprezentata in raport
Grupul MIX a fost asociat de cei intervievați cu politica partidului din care face parte patronul său, Aristotel Căncescu, Președinte al Consiliului Județean Brașov, membru PNL. Din documentare a reieșit că televiziunile din acest grup media fac marketing politic/ campanii de imagine pentru membrii PNL în timpul campaniilor electorale.
Potrivit jurnaliștilor, cele mai multe comenzi politice în acest sens încetează odată cu finalizarea campaniilor și atunci se revine la o stare de „normalitate”, în care jurnaliștii au libertatea să își respecte misiunea.
Presiunile politice, autocenzura şi servilismul unora dintre angajații televiziunii au fost criticate de unii angajați ai grupului, care au declarat că imaginea lor are de pierdut, chiar dacă ei aleg să-și facă onest meseria. Intervievații au invocat o lipsă de alternativă profesională în plan local ca fiind printre motivele pentru care sunt
„împinşi spre compromis”.
”Aici este, cel puțin, singura televiziune care este asumată de un lider politic. Restul sunt numai niște <
>. Încercăm săfacem ceea ce trebuie. (...) În campanii încercăm să echilibrăm situația, pentru că regulile CNA sunt stricte. Adică, facem imagine exact cum ar face o firmă de marketing politic, facem pentru un lider sau un candidat, în principiu pentru partid sau pentru aliați, dar nu facem anticampanie.” (Prezentatoare din cadrul grupului MIX)
Raportul ActiveWatch poate fi citit integral AICI.