Jan 21, 2009

Biografia de gainar a viitorului prefect Gontea

PDL Brasov l-a nominalizat pe notarul Ion Gontea pentru functia de prefect. Fesenist din 1990, Gontea a fost primar al Brasovului, presedinte de Consiliu Judetean, consilier local si deputat. Astazi este consilier judetean. In cei 20 de ani de politica a acumulat o avere impresionanta si un maldar de dosare penale. Deci este numai bun sa ocupe functii publice de prima mana. Istoria devenirii politice a viitorului prefect se impleteste strans cu codul penal, dupa cum se poate citi in continuare. O revista a presei incarcata de gainariile lui Gontea, multe dintre informatii furnizate chiar de procurorii disperati de blocarea anchetelor. BrasovNews contribuie modest cu inter-tilurile.

Cine a manarit ieri un camion

In 1991, Ion Gontea, protapit interimar in scaunul de primar al Brasovului, isi aloca un teren in centrul Brasovului, unde isi incepe constructia casei (vilei - n.a.) de pe Crisan nr.5B. Tot in 1991, este implicat intr-o afacere intens mediatizata in ziarele vremii, „Afacerea Autocamionul“, Gontea achizitionand trei camioane de la uzina Roman care au fost facturate, dar nu au fost platite. A doua zi, pretul autoutilitarelor se majoreaza, iar Ion Gontea le vinde la pretul majorat unor persoane ce se aflau pe lista de asteptare si care platisera un avans catre fabrica. Abia dupa ce incaseaza banii, Gontea catadicseste sa plateasca uzinei banii pe autocamioane, dar la pretul facturat, adica cel vechi. Ridicarea casei de pe Crisan este efectuata din spagile de la Instalatii Trust 21 SRL, pentru lucrarile de aductiune de apa de la Bran si Sanpetru, lucrari pe care le-a intermediat. Imediat ce si-a inceput mandatul de presedinte al Consiliului Judetean Brasov (1992-1996), o explozie de prosperitate napadeste viata si buzunarele lui Ion Gontea. Isi construieste o pensiune la Bran, dar are grija si de familie, unde sora acestuia se „porcopseste“ cu doua constructii in Rasnov si Tohanul Nou. (...) Gontea se implica si obtine avantaje materiale din constituirea Parcului Industrial Zarnesti si in devalizarea patrimoniului Tohan SA, prin intermediul societatii Brem Company, administratorul parcului. Prejudiciul se situeaza la peste 1,8 milioane de euro, distrugerea a mii de locuri de munca, beneficiile notarului ajungand la 3,620 miliarde de lei vechi de aici. (Sursa)

Azi se pricepe si la mii de case, ca-l cheama Ion

In perioada 1995-2001 au fost vandute in Brasov catre magistrati, politisti, oameni politici, afaceristi sau ziaristi peste 6.000 de spatii imobiliare de catre RIAL Brasov, aflata in subordinea Consililui Local, la pretul de piata a acestora din ....1989. Aceasta megaescrocherie, ce a prejudiciat comunitatea locala, dar si statul roman, conform conducerii de atunci a Directiei Finantelor a Primariei Brasov, a Corpului de Control al Guvernului, condus de Adrian Nastase, dar si a fostului primar Ioan Ghise, actualmente deputat PNL, cu peste 1 miliard de dolari, nu a avut prea multe repercusiuni, directorul RIAL din acea perioada, Dan Vele, fiind condamnat pentru doar trei ani, pe care i-a evitat intrand initial in concediu de... paternitate, iar ulterior in alte concedii. Printre beneficiari, atunci s-a numarat si societatea ,,Condor". Aceasta era condusa la vremea respectiva de catre Nicolae Dogar, fost consilier local PSD in mandatul 2000-2004, si Traian Popelea. De punerea ,,in legalitate" a modului in care s-au vandut mai multe spatii sau terenuri comerciale aflate in patrimoniul firmei s-a ocupat, printre altii, notarul si consilierul PD din acea vreme, Ion Gontea, actualmente deputat PD de Brasov. (Sursa)

Ion, spaima procurorilor

In dosarul "Mafia brasoveana", inregistrat sub nr. 46/P/2003 la Serviciul Teritorial Anticoruptie Brasov al PNA, procurorul Doru Stoica a initiat urmarirea penala impotriva unor nume cunoscute in plan local: Nicolae Dogar (consilier local PSD), Traian Popelea (om de afaceri), Ion Gontea (fost consilier local, azi parlamentar) si alte opt persoane, pentru savarsirea a peste 25 de fapte de coruptie.

Pentru ca dosarul sa fie musamalizat pe plan local, trebuia ca procurorul Stoica sa fie scos din ancheta cu orice pret. Asa fiind, Stoica a primit propunerea din partea PNA Central de a-si da acordul pentru promovarea la Bucuresti, intr-o functie de conducere, intrucat statutul magistratilor nu permite mutarea dintr-o functie, fara consimtamantul magistratului in cauza. Numai ca procurorul Stoica a plecat cu tot cu dosar la PNA Central, pentru a-si duce ancheta pana la capat, declinand cauza in favoarea Sectiei a II-a de la PNA, sub nr. 69/P/2003. Desi consimtamantul dat de Stoica pentru transfer era pentru functia de procuror sef serviciu, in realitate el a fost delegat pe functia de simplu procuror, masura care incalca dispozitiile legii de organizare judecatoreasca. Din acest motiv, Stoica a refuzat mai tarziu numirea definitiva in structura centrala a PNA.

Conform unei stenograme din 03.07.2003 (data la care fusese emis ordinul de delegare nr. 747 din iulie 2003 a lui Stoica la PNA Central) rezulta relatiile de care dispuneau la nivelul factorilor de decizie din PNA, doi dintre invinuitii din dosarul "Mafia brasoveana": Nicolae Dogar si Traian Popelea. Unul spune altuia: "Poti sa dormi linistit, domnul Stoica a fost promovat la Bucuresti, cu alte cuvinte a fost dat afara. Trebuie sa multumim unor baieti care au fost corecti cu noi de data asta. Acesta (n. red. - este vorba de Stoica) acum preda dosarele (...) nu conteaza cine va veni, ci cine ramane".

Hartuit de sefi, Stoica a solicitat Procurorului General al Romaniei declansarea procedurii de eliberare din functia de procuror PNA. In 03.11.2004, procurorul sef serviciu Petru Narita a dispus rapid scoaterea de sub urmarire penala a invinuitilor din dosarul "Mafia brasoveana". Misiunea fusese indeplinita. (Sursa)

Care degeaba trag dupa "Condor"

Ion Gontea, deputat de Brasov, a fost audiat ieri la Parchetul General in calitate de invinuit pentru infractiunile de favorizare a infractorului si fals intelectual. El este cercetat in dosarul denumit generic "Mafia brasoveana" pentru acte facute in perioada in care era notar si consilier local. (...) Dosarul a fost inceput de filiala locala a fostului Parchet National Anticoruptie, in 2002, apoi a fost transferat la Bucuresti unde a primit NUP. Recent, Directia de Investigare si Combaterea Infractiunilor de Crima Organizata a decis redeschiderea dosarului. (Sursa)

Ca se pare c-a ajuns si gaina-n zbor

Se aude că PD-L şi PSD ar fi căzut la pace şi s-ar fi înţeles pentru funcţiile de conducere din Prefectura Braşov. Astfel, veşnicul candidat pedelist Ion Gonţea (fost primar la Braşov, fost preşedinte de CJ, fost parlamentar) va fi numit prefect, iar posturile de subprefecţi vor fi ocupate de doi pesedişti: Emil Niţă, actualul prefect, şi Viorel Chiriac, secretar executiv al PSD Braşov, omul lui Constantin Niţă. (Sursa)

1 comment:

  1. Anonymous4:20 PM

    In mare corect cu precizarea ca subprefect va fi Roxana Manzatu nu Viorel Chiriac.

    ReplyDelete