Ne mai miram de prezenta lui Paraschiv in functii publice? Un articol din "Romania Libera" de azi povesteste despre preocuparile postrevolutionare ale fostilor securisti, concentrati pe santaj politic in beneficiul PSD si pe cel economic, spre propria bunastare.
» Microfoanele din casele noastre, montate de Securitate incepand cu anii ’60, au fost intens exploatate pana in zilele noastre. Munca tehnico-operativa nu a fost oprita nici in zilele lui decembrie 1989, cand pe strazi se striga "Securistii!/Teroristii!" sau "Moarte Securistilor".
» Din cele 47 de centrale mari folosite pentru interceptari, doar una – cea mai veche! - a fost atunci sigilata si era aratata multimii ca argument ca Securitatea nu mai face politie politica.
» Noua conducere a tarii, reprezentata de presedintele Ion Iliescu si premierul Petre Roman, precum si sefii noilor servicii de informatii – vreo sapte, infiintate in 1990 si populate tot cu ofiteri ai fostei Securitati – promiteau ca nimeni nu va mai fi inregistrat fara mandat emis de procuror si ca interceptarile nu vor fi folosite ca arma politica, ci doar pentru apararea sigurantei nationale si a cetateanului.
Dupa nici doi ani de la Revolutie, mai precis, in luna mai 1991, presa a descoperit la Berevoiesti o groapa plina de documente ale fostei Securitati si ale nou-infiintatului Serviciu Roman de Informatii din care rezulta ca se faceau interceptari ilegale. Au urmat apoi, in 1996, dezvaluirile capitanului SRI Bucur despre ascultarile ilegale ale convorbirilor ziaristilor si politicienilor opozitiei. Intr-un interviu acordat Romaniei libere, Bucur a declarat ca interceptarile ilegale se faceau la ordinul presedintelui Ion Iliescu si al directorului SRI Virgil Magureanu.
Exces de zel in slujba lui Iliescu
Fostul colonel de Securitate I.A., repartizat din martie 1990 la SRI, ne-a confirmat ca s-au facut interceptari. "Am facut interceptari si in zilele lui decembrie 1989 si chiar le-am intensificat, incepand cu 12 ianuarie 1990, cand a fost un miting in Piata Victoriei, la sediul Guvernului, si s-a cerut scoaterea in afara legii a PCR. Eram la Diviziunea A a SRI. Pana in 1989 eu am lucrat la Directia I a Securitatii, care facea politie politica, asa cum se spune astazi, iar la Diviziunea A a SRI faceam aceeasi munca. O perioada buna nu am mai patruns in case pentru a monta tehnica, dar am exploatat-o pe cea existenta. sefii nostrii, ai Securitatii, au vrut sa devina utili si indispensabili pentru a-si demonstra loialitatea fata de noua putere si a obtine functii.
In afara de interceptari faceam filaj umar la umar, ne contactam informatorii si ii plasam langa liderii partidelor istorice: langa Coposu, Ratiu, Cunescu, Campeanu. Pe cei care nu voiau sa ne sprijine ii santajam cu notele lor informative din perioada comunista si ei ne serveau, ca erau vremuri tulburi si le era frica. Pe ai mei i-am folosit pana m-am pensionat", ne-a declarat I. A., care si-a pastrat anonimatul deoarece "la pensionare ni s-a atras atentia ca nu avem voie sa vorbim despre munca noastra pentru ca vom suporta consecintele". Ne-a dat si exemple de ofiteri pedepsiti de SRI – Constantin Bucur si Adrian Radu – care s-au ales cu dosar penal pentru ca au dezvaluit presei practicile ilegale ale SRI.
Santaj economic practicat dupa 1993
Incepand cu anul 1993, convorbirile interceptate erau folosite si ca santaj economic, ne-a declarat colonelul A.G., un alt fost ofiter de Securitate si apoi de SRI, care ne-a facut dezvaluiri sub protectia anonimatului. "Diviziunea care se ocupa de protectia economiei nationale urmarea marile afaceri si marile tunuri. Se faceau interceptari, filaje, filme si apoi se santaja: puscarie sau bani. In primii ani taxa de protectie se lua in special de la arabii pe care noi ii cunosteam inca dinainte de 1989, din perioada cand ei isi faceau studiile in Romania, care durau si cate 15 ani (acoperire pentru spionaj - n. red.). In general erau santajati cei care incalcau legea. Tot in acea perioada in Romania venisera sa spele bani mafioti din Cosa Nostra si gaseau protectie la SRI.
Eu am facut note informative despre grupul de firme C.R. E. E.R. , unde era implicat un condamnat in Italia pentru aderare la structuri mafiote, spalare de bani si crime, pe care il chema Mauro Gueretta. Dupa 2001 a inceput si santajarea afaceristilor romani. Pentru cine nu dadea banul, se trimiteau notele informative la Parchet si i se puneau catusele. De unde credeti ca generalii SRI si-au facut vilele, ca pana in 2003 salariile nu au fost chiar asa de mari? Acum nu stiu ce mai e prin SRI" ne-a declarat A.G. Intre anii 1997-2000, cand tara a fost guvernata de CDR "cei mai urmariti operativ-informativ erau taranistii si membrii familiei presedintelui Emil Constantinescu, chiar daca ei erau la guvernare" ne-a declarat colonelul V. P. De ce taranistii? "Pentru ca ei erau cei mai periculosi, pentru ca erau mai cinstiti si mai porniti impotriva Securitatii si PCR. Ordinul a venit de la Iliescu si a fost transmis de ai nostri, din PDSR.
Ori ii terminam noi, ori la viitoarea guvernare, daca ar fi iesit tot ei, am fi fost dati afara, marginalizati. Sigur, aveam foarte multi fosti informatori si ofiteri in PNTCD, pe care ii exploatam. Cautam orice element pe care il puteam apoi folosi pentru actiunile noastre de discreditare. Au fost cazuri cand veneau la taranisti si tineri care n-au mai fost la noi in supraveghere, dar le-am montat si lor tehnica", a mai afirmat V.P. Dupa cum se stie, fostul presedinte Emil Constan-tinescu si membrii familiei sale au fost tintele preferate ale atacurilor mediatice. Fraza "Securitatea m-a invins", rostita de Constantinescu in momentul "abdicarii" sale (a renuntat sa mai candideze pentru al doilea mandat de presedinte), a devenit celebra.
Citeste continuarea articolului si interviuri cu fosti securisti aici.
No comments:
Post a Comment