Nov 2, 2011

Radiografia nesimtirii: Profitorii din cartierul ANL Bunloc-Sacele

Articolul despre prapaditul din fruntea PC Brasov, Ion Dinita, deschide o foarte relevanta perspectiva si asupra calitatii umane a altor politicieni, inalti functionari sau vipuri din Brasov. Personalitati care au profitat de pozitia lor pentru a da din coate si a prinde case ieftine, destinate de fapt celor cu nevoi reale, construite pe banii statului de amicul grangurilor locali, Ion Dinita.

Agentia Nationala a Locuintei a fost infiintata in guvernarea PSD a lui Nastase cu scopul de a sprijini familiile, in special cele tinere si cu venituri modeste, pentru a obtine mai usor locuinte. ANL construia casele pe terenuri puse la dispozitie de primarii si acorda subventii pentru achizitionarea lor de pana la 30% din valoare. Prin urmare, scopul programului ANL era unul social. Insa, prea putini din cei care cu adevarat aveau nevoie de aceste facilitati au ajuns sa beneficieze de ele. Principalii beneficiari au fost membrii partidelor care detineau guvernarea, aliatii lor, clientii lor, rudele lor, pupincuristii lor. Cartierul ANL de la Bunloc, Sacele, nu a facut exceptie.
Lucrarile la Bunloc au inceput in 2002. In buna traditie pesedista, contractul fusese castigat de o firma pesedista, la vremea aceea, Gotic SA a lui Ion Dinita. Interesul pentru proiect a fost imens, intrucat zona este superba, iar locuintele nu stateau una peste alta ca in blocurile de proletari, ci niste vilute, parter plus etaj. Pretul mediu al unei case era destul de avantajos, 45.000 de euro. Acest cost, combinat cu facilitatile programului ANL, devenea suportabil pentru multe familii sacelene sau brasovene. Dar nu pentru cele de rand. Ca urmare a indicatiilor sefului PSD Brasov, Constantin Nita si presedintelui Consiliului Judetean, Aristotel Cancescu, casele subventionate de stat s-au umplut de politicieni si vipuri din Brasov.
Criteriile esentiale pentru obtinerea unei case prin credit ANL erau foarte clare: lipsa locuintei si calitatea de chirias in casa nationalizata. Mai conta si un eventual handicap. Pana la urma, de acest din urma criteriu s-au prevalat profitorii: handicapul nesimtirii. Sa-i vedem in continuare:

Gheorghe Dutu. Fost deputat PSD, actual consilier judetean PSD. Presedintele societatii Temvar, milionar. Avea deja o casa, in centrul Brasovului (str. Bisericii Romane 14), dobandita in 1999. Are acum trei case, cea din Sacele nu apare in declaratia de avere, probabil donata fiului, si el lider PSD.

Marius Radacina. Fost purtator de cuvant al PSD Brasov, finul lui Constantin Nita. Implicat in privatizarile dubioase si foarte profitabile de la Tractorul.

Cristian Radu. Fost vicepresedinte al organizatiei municipale PSD Brasov, finul lui Constantin Nita.

Dan Grigorescu. Fost director al Spitalului Judetean Brasov, membru PSD. A fost numit in functie de Constantin Nita, in pofida unui protest fara precedent al angajatilor spitalului.

Attila Kovacs. Fost deputat UDMR, actual vicepresedinte al Consiliului Judetean si presedinte UDMR Brasov. In 2004, cand si-a luat casa din Sacele, si-a mai luat inca una in Brasov. Vezi declaratia de avere.

Vasile Bilinschi. Sef al Garzii Financiare Brasov pana la inceputul lui 2011. Avea deja doua case, luate in 1990 si 1994. Bugetar de lux, castiga peste 2000 de euro pe luna.

Sorin Melinte. Adjunct al sefului Inspectoratului Judetean de Politie Brasov. Conform declaratiei de avere, avea deja doua apartamente, achizitionate in 2000 si 2005.

Maria Smeureanu. Fosta sefa a Inspectoratului Teritorial de Munca.

Antonin Viorel Cancescu. Fratele presedintelui Consiliului Judetean si al PNL Brasov, Aristotel Cancescu. Consiliul Judetean a finantat in 2008 cu 500.000 de RON iluminarea cartierului ANL de vipuri de la Bunloc. Contractul a fost castigat, evident, de Gotic.

Onelia Pescaru. Fost candidat PNL pentru Camera Deputatilor, realizatoare emisiuni MIX TV, televiziune patronata de Aristotel Cancescu. Sotul Oneliei, Radu Pescaru, este om de afaceri, firma sa, Foton Advertising, avand numeroase contracte cu Consiliul Judetean.

Si probabil ca mai sunt o gramada. Daca mai stiti, sa-i indexam aici, pana la urma le facem un bine: sa fie gasiti, vreun alt ajutor social este benefic oricand. Ca doar si ei au ajutat zona prin prezenta lor, au crescut semnificativ cota cartierului.

Update

Lista profitorilor se completeaza si cu alte nume, primite de la cititori:

Marian Rasaliu. Senator PDL, om de afaceri. Casa ANL din Sacele se regaseste si in declaratia de avere, unde vedem ca mai avea deja o locuinta, achizitionata in 2005.

Stoica Enache. Directorul grupului de presa "Transilvania Expres". Fost candidat la Primaria Brasov in 2004, a fost numit apoi de Scripcaru la conducerea Agentiei de Dezvoltare Durabila Brasov. Implicat in numeroase afaceri dubioase.

Gheorghe Atomei. Fost consilier local PSD, combinagiu de succes cu spatiile si terenurile Brasovului. Atat de hamesit, incat nici propriul partid nu l-a mai suportat.

Si ar mai fi niste jurnalisti, Claudiu Loghin (corespondent TVR) si Paul Petrosel (Antena 1 Brasov-Dinita). Pe astia nu prea poti sa-i bagi in aceeasi confrerie cu burduhanosii avuti si lacomi de mai sus, ei doar au prins un piscot mai consistent. De asemenea, Dinu Zlei (realizator MIX TV) are si el casa in aceeasi zona.

10 comments:

  1. Anonymous9:49 PM

    Marian Rasaliu- senator PDL
    Stoica Enache -director TEX Brasov
    Gheorghe Atomei!!! mahar imobiliar
    Claudiu Loghin jurnalist
    Paul Petrosel-in constructie
    Si multi, multi oameni de afaceri...doctori...avocati...Si NICI UN OM SIMPLU, fratilor, astia sunt doar cei cunoscuti!!!

    ReplyDelete
  2. Anonymous5:50 PM

    Da pe Zlei de ce-l tot sari,dom-le? De ochii lui albestri?

    ReplyDelete
  3. Anonymous10:30 AM

    Cristian Radu, alt fin al lui Nita locuieste tot in casele respective.
    Dan Grigorescu, fost director al Spitalului judetean.

    ReplyDelete
  4. Anonymous8:35 PM

    acum l-am amintit si pe saracu de bilinschi care s-a scremut 9 luni de zile sa returneze o datorie de 500 lei.....

    ReplyDelete
  5. Crezul meu, ca persoana publica, este acela ca sa raspund fiecarui om care mi se adreseaza, pentru ca fiecare om conteaza.
    Trebuie sa stiti ca, la acel moment, 2003-2004, casele n-au fost deloc ieftine. Astazi, o casa e mult mai accesibila ca pret. Apoi, proprietatea mea, caci numai la ea ma refer, a fost construita prin accesarea unui credit ipotecar. In privinta „nevoilor reale”, inteleg ca faceti referire la locuinte sociale, iar o casa cu credit ipotecar nu poate fi o casa sociala. In consecinta, locuinta nu a fost construita pe banii statului, ci pe banii mei, pentru simplul motiv ca am luat credit de la banca. Tin sa va mai spun ca eu, ca jurnalist, nu mi-am permis niciodata sa fac afirmatii sau anchete fara sa fiu documentat, iar jurnalismul „dupa ureche”, mi-a fost strain intotdeauna.
    In privinta Agentiei de Dezvoltare Durabila, trebuie sa stiti ca eu am fost cel care am initiat demersurile pentru a exista si, ulterior, am fost de acord sa o sprijin. Am fost ales sa o conduc de toti primarii membri ai Agentiei, inclusiv de cel al Brasovului, iar pentru aceasta activitate am refuzat sa fiu platit. Afacerea dubioasa, referitor la ceea ce scrieti voi, nu poate fi decat aceea ca va permiteti sa faceti astfel de afirmatii la adresa mea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stoica Enache, este de apreciat reactia, insa:

      1. Creditele ipotecare pentru achizitia de case ANL se acordau in conformitate cu niste criterii care favorizau anumite persoane cu nevoi reale (tineri, fara locuinta, cu copii, cu handicap, etc). Criteriile sunt aici http://www.anl.ro/credit-ipotecar.php?page=criterii&lg=ro

      Stoica Enache ce criterii a indeplinit dintre acestea? El, si cu sefii institutiilor si cu grangurii politici ai Brasovului erau cei mai in masura dintre brasoveni sa beneficieze de sprijin din partea statului pentru achizitia caselor?

      2. Activitatea de jurnalist a lui Stoica Enache se reflecta foarte bine in publicatia pe care a condus-o, Transilvania Expres. O trompeta de partid, in comparatie cu care "Scanteia" comunista era chiar o publicatie decenta.

      3. Afacerile lui Stoica Enache nu sunt caracterizate de BrasovNews ca dubioase, ci de fostii lui amici (era un link pe dubioase) http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&a=citeste&p=actualitate&s_id=3441

      Delete
    2. Anonymous10:31 AM

      Stoica Enache nu e fostul PNL-ist recliclat in PSD -ist , inca de pe vremea PDSR-ului ?
      Intuia aparitia USL -ului inca din 1993 ?! Ce intuitie d'le ?!

      Delete
    3. Anonymous4:00 AM

      Atunci ar fi bine sa va vindeți casele la prețul cu care ați cumpărat ! Nu la de trei ori mai mult ! Sunteți niște hoți !

      Delete
  6. Cum am spus si in 2004, spun si in 2012. Povestea e ca la Radio Erevan. Nu era Volga, ci era bicicleta si nu i s-a dat, ci i s-a luat. Nu este vorba despre mai multe spatii, ci poate va referiti la cel de pe str. Postăvarului, acolo unde functioneaza Agentia de Publicitate a Transilvaniei Expres. Spre lamurire, spatiul respectiv a fost cumparat legal de la o firma. Ca acea firma a cumparat spatiul de la RIAL, pur si simplu nu ma priveste.
    Celelalte afirmatii nu merita un comentariu.

    ReplyDelete
  7. Anonymous10:24 AM

    Din lista asta de nesimtiti, ar fi interesant de stiut citi sint colaboratori si informatori ai fostei securitati si citi sint ofiteri acoperiti! Si abia atunci va puteti explica existenta acestui " cartier al Primaverii " din Brasov.

    ReplyDelete