23 decembrie 1420. Acord între Adunarea Districtului Țării Bârsei și breasla blănarilor privind construirea Casei Sfatului. Printre propunerile arhitecturale se numara si ideile peruchierului Mathias Cancezcku, dar nu sunt luate in considerare. In schimb, este lasat sa-si puna semnatura pe document, dupa indelungi insistente si amenintari ca o va lasa pe sotia judelui fara peruca de bal.
1503. Clădirea este transformata în Primărie, fiind cunoscutată sub numele de „Praetorium”. Hans Cancezcku anunta ca tatal sau nu ar fi tolerat asa ceva. Peste noapte, pe zidurile cetatii apar scrise insulte la adresa judelui.
5 iulie 1608. Un trăznet lovește turnul Casei Sfatului; incendiul nu a putut fi stins decât după ce s-a turnat în foc vin, oțet și lapte. Georg Cancezcku ii toarna la jude pe cei care au aruncat doar cu apa.
17 iunie 1662. Un cutremur afectează puternic Casa Sfatului; turnul avea să se prăbușească în proporție de două treimi. Dupa presiuni repetate, judele il desemneaza pe Lucas Cancezcku cu refacerea cladirii; turnul se prabuseste in intregime.
24 iulie 1682. O furtună puternică lovește din nou „turnul trompetiștilor” (numit așa pentru că un trompetist anunța trecerea fiecărei ore). Asta cand nu lucra si Laurentius Cancescku, care tinea sa anunte trecerea fiecarui minut, ca sa-l vada brasovenii cat mai des. Locuitorii spun ca Dumnezeu a trimis furtuna, satul de trompeta lui Laurentius.
21 aprilie 1689. Marele incendiu (provocat de forțele habsburgice care asediau orașul) distruge o mare parte din clădire. Cu toate insistentele sale, Bartholomeus Cancescku nu este lasat sa se ocupe de reconstructie.
1780. Se încheie lucrările de reconstrucție a Casei Sfatului, în stil baroc, aproximativ în forma pe care o cunoaștem astăzi. Bartholomeus Cancescku promite ca lucrurile nu vor ramane asa.
1909 - 1910. O noua modificare arhitecturala, acoperișul baroc este înlocuit de actualul acoperiș piramidal, cu țigle colorate. Platon Cancescu se invarte innebunit pe langa cladire, este cu greu tinut la distanta de garzile orasului. "O sa vedeti voi" a promis el, citat de presa vremii.
28 aprilie 2012. Aristotel Cancescu zambeste satisfacut de pe turnul Casei Sfatului. A castigat.
Documentare: wikipedia.
Si nu uitati, like & share.
Nu stiu cum sa zic ca sa nu deranjez...Nu stiu cum sa incep ca sa termin asa cum trebuie...
ReplyDeleteSi totusi,baiatul ala la care ati binevoit sa-i scormoniti trecutul da mana cu un individ,o persoana,o entitate...
Nu stiu de ce nu imi vine acum sa-mi pun ochelarii de laptop ca sa-i deslusesc numele din fotografie dar el totusi exista si nu prea e amintit,sta intr-o umbra nedreapta...
Chiar asa de Zoro,pardon,chiar asa de Zero e omul cu pricina incat nu merita nominalizat sau e o chestie de respect?
Cel vinovat de amplasarea bannerelor este Cancescu, prin urmare i se dedica toata atentia. Pajul Leonte este element de decor.
ReplyDeleteIn aparenta doar unul dintre ei este un element de decor,paj debutant...Si celalat ce ar putea fi? Paj profesionist,paratraznetul de serviciu care atrage toata atentia? De ce numai el?
ReplyDeletePana la urma discutam de paji ca este demodat,prea rural,provincial si anost sa ne mai referim in 2012,pe surse, la oameni de paie...
Gresesc eu sau avantul generatiei de iscoditori contemporani din media brasoveana se opreste brusc si lamentabil dezinteresat la poarta curtii cu informatii de substanta?
Bietul Leonte e decorativ în cel mai pur sens al termenului, nu cred că poate fi suspectat ca fiind sursa vreuneia dintre ideile strălucite de campanie. Rolul său nici nu e să gândească, ci doar să zâmbească tâmp printre cele două truisme cu caracter de platformă electorală pe care le tot repetă obsesiv. Vorba lui Mr. T, I pity the fool!
ReplyDeleteŞi că tot se discuta despre aripa de dandies a PSD Braşov, se vorbeşte că prin nările lui Dunca miroase a prefect. N-ar fi Divina Comedie 2012?