Aug 13, 2009

Milogul Marinescu a bifat si Ministerul Turismului

Dupa ce a stors bugetele Primariei si Consiliului Judetean de zeci de mii de euro anual, ca "sponsorizari" pentru cariera automobilistica a progeniturii, miliardarul Marinescu a impuscat si 50.000 de euro de la ministerului lui Udrea. Bogdan Marinescu este cel mai tare actionar de la "Transilvania Expres" si unul dintre afaceristii de casa ai PDL Brasov. Aceasta ultima cerseala a marelui patron, despre ale carui obiceiuri "BrasovNews" a mai tot scris, cat si increngatura de afaceri in care colcaie sefii pedelisti, sunt disecate in "Romania Libera" de astazi.


Udrea si Formula Renault, pe filiera PDL Brasov


Andrei Luca Popescu, Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Joi, 13 August 2009

» "Sponsorizarea" de 50.000 euro pe care Ministerul Turismului i-a acordat-o tanarului pilot auto Mihai Marinescu, participant in Formula Renault, nu pare sa ofere mari avantaje noului brand al Romaniei.

» Tatal lui Marinescu face parte dintr-un grup de afaceristi si politicieni ai PDL Brasov, implicati impreuna intr-un lant de afaceri, de la turism la presa. Brasovul, fief PDL, a primit si cei mai multi bani de la bugetul Turismului.

Ministerul condus de Elena Udrea a incheiat un contract de promovare a brandului de tara "Romania – Land of Choice", in valoare de 50.000 euro, cu firma care il sustine pe pilotul Mihai Marinescu in campionatul mondial de Formula Renault. District SRL este o importanta firma de transport din Brasov, detinuta de Bogdan Marinescu, tatal pilotului, care si-a sustinut financiar fiul in mai multe campionate automobilistice din lume. Ca in multe alte cazuri insa, o suma de bani publici nu pica niciodata din pura intamplare. Marinescu senior este sau a fost partener intr-o multime de afaceri cu politicieni locali ai PDL si cu alti oameni de
afaceri. Toti impreuna sau in grupuri mai mici, ei controleaza afaceri in mass-media brasoveana, in turismul local, in industria metalurgica, hoteliera sau in tranzactiile bursiere.

Astfel, in 2002 Bogdan Marinescu pune pe picioare la Brasov agentia de turism Rotour Web, transformata ulterior in Be Free Travel, alaturi de Vasile Kraila, consilier local PDL, Ioan Marcu, consilier judetean PDL si vicepresedinte PDL Brasov, si de Mircea Rata, consilier local PDL. Despre Vasile Kraila presa locala din Brasov a scris ca are mai multe dosare penale la activ, doua pentru conducere sub influenta alcoolului si unul pentru emiterea de file cec fara acoperire. Ioan Marcu are o avere impresionanta: trei terenuri in Buzau, doua apartamente in Bucuresti, unul in Mallorca (Spania), dar si o casa si doua spatii comerciale in Brasov. Un alt actionar, Adrian Barsan, este managerul American Hospitality Academy, scoala de training pentru managementul hotelier si din domeniul turismului. Panglica Academiei a fost taiata cu mare fast la Brasov, in acest an, de catre Elena Udrea.

La aceasta agentie de turism mai sunt actionari si alte persoane influente pe plan local. Constantin Teodorescu, Ion Gheorghe si Ioan Georgescu au fost actionari la fabrica de produse cosmetice si de igiena Norvea Brasov, cumparata de gigantul Colgate-Palmolive. Ei "s-au imbogatit" cu 25 milioane euro in 2006, cand americanii le-au cumparat actiunile, conform Ziarului Financiar. Cei trei, alaturi de Bogdan Marinescu, au fost de-a lungul vremii actionari si la Independenta Sibiu, fosta platforma industriala privatizata, care acum produce utilaje pentru constructii si alte echipamente industriale. Grupul are afaceri si in mass-media: Marinescu, alaturi de consilierii PDL Ioan Marcu si Mircea Rata, dar si de Enache Stoica, Luchian Morosanu si Valer Secelean, detine firma Tipotex, editoare a cotidianului Transilvania Expres. Aproape toti actionarii agentiei de turism detin impreuna si postul de radio local Tex FM, prin societatea Radio Direct SRL.

Bogdan Marinescu mai detine impreuna cu unii dintre partenerii sai si casa de brokeraj si tranzactii pe bursa SSIF Romintrade. Slabiciunea Elenei Udrea pentru Brasov, judet controlat politic de PDL, nu sta in maruntisul de 50.000 euro pe care fiul unui apropiat al PDL Brasov i-a primit. Ea s-a concretizat anul acesta prin cea mai mare suma acordata de Ministerul Turismului unor autoritati locale din Romania: 7,5 milioane euro pentru autoritatile din Brasov. si judetul Hunedoara, un alt fief PDL controlat de cuplul Monica si Tiberiu Ridzi, a primit 6,8 milioane euro.

» Romania pe pista
La doar 20 de ani, pilotul Mihai Marinescu nu pare sa aiba nevoie de banii ministerului condus de Elena Udrea, daca e sa ne luam dupa afacerile tatalui sau. Totusi, pe pagina de internet a echipei sale scrie ca "participarea lui Mihai este ocazionala, neavand bugetul necesar semnarii unui contract pe tot sezonul". 50.000 euro de la Elena Udrea prind bine. Marinescu este considerat de presa de specialitate o tanara speranta a pilotajului romanesc. World Series by Renault este un campionat de talie medie, considerat un fel de trambulina a tinerilor piloti catre marile echipe din Formula 1. Fost campion la karting, Marinescu a mai concurat la campionatele de Formula BMW sau Formula Master.

In 2009 totusi Marinescu a alergat doar in sapte curse, neocupand nici un loc pe podium si nici o plecare din pole-position. Contractul de promovare oferit de Ministerul Turismului pare sa mizeze tocmai pe succesele lui Marinescu si pe acoperirea televizata pe care acesta o va primi. Masina si echipamentul sau vor avea inscriptionat, alaturi de alti sponsori, brandul turistic al Elenei Udrea: "Romania – Land of Choice". Un alt aspect care se pare ca nu a interesat ministerul este acoperirea mediatica. Cele sapte curse din campionatul de Formula Renault sunt transmise in direct doar in Spania, Rusia, Portugalia, Franta, Belgia, Serbia, Muntenegru si in America Latina, de televiziuni locale.

Articolul este publicat aici. Pe acelasi subiect a scris si "Jurnalul National".

3 comments:

  1. Anonymous5:19 AM

    brasovnews.blogspot.com is very informative. The article is very professionally written. I enjoy reading brasovnews.blogspot.com every day.
    pay day loan
    canada payday loans

    ReplyDelete
  2. bine bine cum zici tu, dute baga la pariuri sportive ce ce stiu eu ce echipa de fotball, si apoi sa ii dea la stiri ca ce or mai ratat saracii si ca ar fi bine sa ii bagi in sama si sa le numeri ouale




    CorneaS.

    ReplyDelete
  3. Anonymous12:52 AM

    Un alt aspect care se pare ca nu a interesat ministerul este acoperirea mediatica. Cele sapte curse din campionatul de Formula Renault sunt transmise in direct doar in Spania, Rusia, Portugalia, Franta, Belgia, Serbia, Muntenegru si in America Latina, de televiziuni locale. aaa "land of choice" -engleza adica promovare in strainatate... adica spania,rusia,portugalia etc...?


    In 2009 totusi Marinescu a alergat doar in sapte curse, neocupand nici un loc pe podium si nici o plecare din pole-position. Contractul de promovare oferit de Ministerul Turismului pare sa mizeze tocmai pe succesele lui Marinescu si pe acoperirea televizata pe care acesta o va primi.- Urmareste sezonul de anul asta... Ai sa vezi "Land of choice" pe podium mai tot timpul. !

    ReplyDelete