Sep 18, 2012

Fantana kitsch cu beculete in Piata Sfatului

Presa anunta ca Piata Sfatului va intra foarte curand in reamenajare, pentru a se inlocui pavimentul. Perioada aleasa de Primaria Brasov pentru inceperea lucrarilor este frumoasa luna octombrie, cunoscuta pentru clima deosebit de placuta, lipsita de averse si alte intemperii, numai placuta pentru a casca un santier care sa nu tina centrul vechi al Brasovului ingropat in noroaie pana la primavara.

Asta sa fie cea mai mica problema. Geniile din Primaria Brasov au de gand sa infrumuseteze Piata Sfatului cu o sublima fantana cu lasere, beculete colorate si chiar muzici, se pare. Un proiect foarte revolutionar printre centrele medievale ale oraselor europene, de unde vor invata toti prostii astia de franceji, nemti, olandeji si alti inapoiati care nu stiu cum sa-si puna in valoare istoria.

Proiectul fantanii cu beculete care fileaza in capul primarului nostru nu este nou, fiind o dambla mai veche de-a primarilor dintr-un anumit partid. Primarii Solomon de la Craiova si Boc de la Cluj au varat pe gatul propriilor locuitori ozn-uri d-astea inca de acum cinci ani. BrasovNews avertiza de atunci, din 2007, asupra napastei care paste Piata Sfatului - Brasoveni, vi se pregateste ceva!


Cum au privit arhitectii din Cluj, de exemplu, un asemenea proiect:

"Ce-i trebuia Clujului? Tichie de margaritar! A plecat omul cu statuile, a venit cel cu fantanile. Neaparat colorate si cu beculete multe. Arhitectul clujean Sorin Albacan a declarat pentru HotNews.ro ca principala problema o reprezinta faptul ca nici un primar de pana acum nu a fost clujean si ca atare nu simte nimic pentru oras, necum pentru valorile estetice ale orasului" (HotNews, 29 august 2007)

Suna cunoscut, din pacate. Campania clujenilor "Mi s-o urat de atata urat", pentru "salubrizarea estetica" a orasului nu a avut succes.

Sa vedem, poate brasovenii sunt mai nervosi. Oricum, o dezbatere publica pe acest subiect este mai mult decat necesara.

4 comments:

 1. Anonymous9:43 PM

  Se face iarna ca sa nu deranjeze mega-afacerea teraselor de consumatie. Ce conteaza ca nu vor fi conditii pentru o executie de calitate... Ce conteaza disconfortul cetatenilor...
  Era inevitabil ca pana la urma sa spurce si km 0 al Brasovului. Orice mascul adevarat isi marcheaza teritoriul cu cele mai pretioase lichide la dispozitie - in cazul nostru apa colorata de beculete.
  Mai ramane sa reabiliteze termic cu polistiren Biserica Neagra (FDGR-ul va fi chiar incantat sa participe iar la un parteneriat public-privat), sa mansardeze turnul Casei Sfatului (cu binecuvantarea judetului), sa traga doua etaje de carciumi peste veceul din piata (prietenii stiu de ce).
  Totusi, ma gandesc ca un mic hotel P+4 chiar in piata n-ar da rau la imagine. Prea e goala de cand populatia a scazut cu 100.000 locuitori in zece ani. Astfel s-ar putea justifica si un giratoriu miniatural intr-unul din colturi.

  ReplyDelete
 2. P+4, doar? P+14 este mai nimerit, sa fie cu perspectiva frumoasa peste Casa Sfatului, Biserica Neagra, Turnul Alb

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous5:53 PM

   Face intai "investitorul" un P+4, si apoi, daca vine pe interval iarasi cu ce trebuie, i se aproba in fiecare an sa mai ridice cate o mansardare, pana ajunge la P+14... Nu-i corect sa i se aprobe clientului de la inceput totul, ca exista riscul sa nu mai poata fi muls in continuare.

   Delete
  2. Pai, si ce, pentru ei cer? Pentru oamenii astia amarati, care n-au ce pune pe masa (un ulei, un zahar) in campania electorala

   Delete