Jan 10, 2013

Strada Maria Petrascu, o cale impotriva uitarii

Este 10 ianuarie, se implineste un an de la plecarea dintre noi a Mariei Petrascu. Poate nu este deplasat sa ne gandim ca eforturile acestui om pentru o societate mai curata, lupta ei pentru adevar, sa fie marcate de brasoveni, beneficiarii stradaniilor dezinteresate ale Mariei. Strada Maria Petrascu ar fi un bun inceput.

Pentru cei care nu o cunosc, Maria Petrascu a avut doua mari teluri in ultimii 20 de ani: aflarea vinovatilor pentru crimele din decembrie 1989 de la Brasov, atunci fiind ucisi 69 de oameni, si indepartarea fostilor securisti, a tortionarilor fostei politii secrete comuniste, din viata publica.

Maria Petrascu a scris si s-a zbatut enorm, in pofida oprelistilor, intimidarilor si chiar ridiculizarilor din partea unor colegi de breasla. Nu a avut niciun beneficiu personal, n-a intrat in politica, nu s-a promovat in vreun trust condus de politruci, nu i s-a dat casa in cartiere ANL. A fost doar jurnalist, insa acel tip de jurnalist manat de propria constiinta si motivat numai de nevoia de adevar. A ars incandescent, alimentata numai de dorinta de dreptate, pana in ultima clipa.

Implinirea eforturilor si visurilor Mariei Petrascu ar insemna regasirea demnitatii pentru Brasov si o lume mai curata in care putem spera la un viitor, pentru noi si copiii nostri. Lupta si stradaniile acestei femei pentru binele nostru merita recunostinta, trebuie sa nu fie uitate. Strada Maria Petrascu ar fi un inceput.

Presedintia a gasit o cale prin care sa o onoreze pe Maria Petrascu. Poate ca si municipalitatea va da de un drum in acest sens. Deocamdata l-a gasit pe Adrian Paunescu mai demn de recunostinta brasovenilor.

5 comments:

  1. Nu. Se vrea strada Sergiu Nicolaescu, aşa cum propun tinerii liberali pe FB

    ReplyDelete
  2. Anonymous6:50 PM

    Slabe sperante sa vedem vreodata o strada cu numele Mariei...Cel putin cu actuala clasa politica locala...
    :)) Nu stiu de ce traiesc cu impresia ca ai mai buni dintre brasoveni,consilierii locali,ar fi mai degraba de acord ca urbea sa poarte din nou numele lui Stalin,ca in anii 50...

    ReplyDelete
  3. Anonymous8:30 PM

    Nu stiu daca gestul de atribuire a numelui persoanei catre o strada mai are vreo noblete in Romania, dupa ce denumiri s-au dat in ultimii 23 de ani si mai ales dupa cele care NU S-AU DAT. Vezi ca in Brasov strada principala a orasului, km 0 cum s-ar spune, se numeste inca Republicii (nici macar in comunele din judet nu s-a mai pastrat o astfel de aberatie 100% comunista). Tot prin km 0 avem denumiri de "stalpi ai comunitatii brasovene" precum Sadoveanu, Grigoras Dinicu sau Penes Curcanul (!), in timp revenirea la vechile denumiri cu frumoase nume de bresle si parfum istoric nu este absolut deloc dorita de dusmanii istoriei orasului, aflati la butoane.

    Oricum, daca ar mai primi o strada numele unui brasovean care intr-adevar a facut ceva pentru comunitate, acea strada ar fi invariabil undeva in Stupini sau Rulmentul, prin spatele cimitirului, a statiei de epurare etc sau ar fi o strada care nici macar nu exista decat intr-un PUZ ce nu se va aplica din varii motive (sunt n astfel de situatii deja). Toti carturarii brasoveni au fost "cinstiti" cu asemenea atribuiri in batjocura.

    Deci, mai bine ca Maria Petrascu sa fie onorata de catre oameni cinstiti, prin faptul de a ii continua lucrurile bune pe care le-a inceput. Nu cei impotriva carora a luptat trebuie sa-i recunoasca meritele.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous1:54 AM

      Ai dreptate! Dincolo de Piata Sfatului in centru vechi exista mai multe nume de strazi rebotezate pe timpul peuneristilor,falsilor patrioti locali veniti pe conducta sau asa zisilor oameni de cultura care au pri,ns evenimentele din decembrie 1989 inca necrescuti pe deplin la scolile de activisti partidului comunist cu gura mare...Neispirate par nume de strazi precum Muresenilor,George Baritiu,Nicolae Balcescu,personalitati insignifiante in raport cu adevarata istorie a Brasovului.Orasul a fost infiintat si a crescut cu totul in alt context decat incearca unii sa impuna public.Nici Muresenii si nici Balcescu sau Baritiu nu au fost stalpii burgului transilvan! De ce nu se respecta adevarul,de ce nu sunt rebotezate strazile din centru cu numele de dinainte de venirea comunistilor? De ce sa da atata apa la moara Scheiului,o zona paralela cu istoria Brasovului? Pai scheienii intrau din an in Pasti in cetate,ce treaba au ei cu istoria urbei in afara careia traiau tolerati cu troacele lor cu tot?

      Delete
    2. Anonymous11:45 PM

      Aveau odata si scheienii meritele si valorile lor. Fata de populanii de acum, pot spune chiar ca straluceau.
      Moda schimbarii denumirilor istorice a venit in interbelic, cand a fost o adevarata infruptare a amatorilor de patriotism gresit inteles. Au desavarsit-o comunistii (in variantele stalinista si nationalista) si o bat in cuie definitiv neica-nimenistii ce conduc azi afacerea.
      Numele traditionale din centru, dintre care unele dainuisera secole, erau intim legate de istoria locala si aveau o sonoritate bine acordata la ce-a fost orasul asta: Portii, Manastirii, Michael Weiss, Sf. Ioan, Aurarilor, Cizmarilor, Castelului, Lacatusilor, Noua, Spitalului, Targul Cailor, Targul Boilor, Sirul Graului, Sirul Inului, Sirul Florilor, Sirul Botelor, Prundul Rozelor, Macelarilor, Hirscher, Scolii de gimnastica, Furculitei, Genunchiului, Cazarmii, Neagra, Orfelinatului, Bisericii, Scolii, Honterus, Valea Lata, Graft, Promenada de Sus...
      Nu trebuie inventate alte nume, trebuie doar avuta decenta de a reveni la ce a fost bun si autentic. Orice oras european pastreaza numele de strazi din centru de sute de ani neschimbate.

      Delete