Jun 11, 2008

Infractor branduit ca intelectual


Anii '80. Un militian incruntat controleaza autorizatiile de vanzare ale taranilor din piata Steagu'. Cu un zambet lasa de inteles ca e loc de intelegere. Vanzatorii se conformeaza usurati, iar tovarasul militian are cascheta mai stramta cu cativa zeci de lei. Totusi, pare dubios. Un alt militian il intreaba de sanatate. Descopera un talentat escroc in uniforma statului. Dupa o scurta perioada de repaus la sanatoriul de la Codlea, intreprinzatorul considera ca prea sunt periculoase uniformele, astfel ca trece la actiune pe fata. Smulge un lant de aur de la gatul unei femei si incearca sa-si puna in valoare calitatile de atlet. Degeaba.
Anii '90. Libertate. Liberare si pentru personajul nostru. Neingradit de rigorile dictaturii, dar sustinut din umbra de fostii ei gardieni, peiorativ denumiti securisti, isi manifesta plenar initiativele. Devine om de afaceri de succes. Atins de nostalgie, isi concentreaza activitatile tot in zona Pietei Steagu'. Ajutat de prietenul viceprimar Ladislau Hathazi si de nasul sef la piete, Mugur Loga, concesioneaza toata zona si pune taxe pe tarabagii. Dupa care le tranteste Complexul Orizont. Nemultumitilor cocarjati de chirie li se flutura pistolul in fata.
Azi. Devenit om de baza al urbei, personajul isi cauta respectabilitate. Infiinteaza o fundatie prin care incearca sa demonstreze superioritatea stramosilor daci asupra restului civilizatiilor. Si o universitate al carei decan devine, desi Sextil Puscariu n-are nicio vina. Ambitiile cresc si vrea sa se manifeste global. Guiness Book nu-i apreciaza eforturile. Revine mai pe plan local, la Brasov, pe care incearca acum sa-l brenduiasca. Frumoase vremuri. Uniformele nu se mai poarta, diplomele sunt mai eficiente. Si nu comporta riscuri. Doamnelor si domnilor, ati facut cunostinta cu domnul doctor in istorie Liviu Pandele.

1 comment:

  1. M-am lamurit demult (din statistici si observatii) ca, in conditii de societate libera si cu o populatie ignoranta, hotii strang mai multa avere si sint oameni mai de seama decat reusesc sa devina cei culti si corecti. Asa-i natura lucrurilor. Mai ales pe la noi! Si astora nu avem ce le face, ca nu-i alege nimeni, se descurca singuri. Problema e la "populatia ignoranta"... care se duce pentru o diploma la ...tovarashu' infractoru'

    ReplyDelete