Jun 9, 2011

O resursa unica ignorata: Catacombele Brasovului

De curand, lucrarile de extindere ale Festival '39, executate in subsolul localului (fostul Groove Garden), au dat la iveala lucruri uimitoare. Tarnacopul muncitorilor a lovit in gol, iesind la iveala un tunel. S-au aventurat putin, directia era spre Tampa, dupa care au renuntat si au inchis accesul.

Povestile si zvonurile despre catacombele Brasovului sunt numeroase. Cu totii am vazut intrarile de Dupa Ziduri, unii chiar le-au explorat, in pofida legendelor inspaimantatoare cu oameni care s-au pierdut si nu au mai iesit. Acum sunt blocate. Se pare ca exista un intreg paienjenis de tuneluri sub Brasovul Medieval, majoritatea facand legatura intre turnurile de aparare si centrul orasului.

Vestea despre galeriile descoperite sub Festival '39 a ajuns te miri unde, mai putin printre brasoveni. Ospatarii localului s-au trezit cu turisti straini, mai ales americani, care cereau frumos sa li se arate si lor catacombele. Nu este nici cea mai mica indoiala ca toate aceste tuneluri, sapate in vremuri innegurate si invaluite in mister, reprezinta o resursa turistica fenomenala pentru Brasov. Atunci de ce nu sunt deschise, amenajate si promovate?

Oficialitatile locale stiu de existenta lor, cat si de potentialul acestora. Pana si un inteligent precum consilierul local Chiriches a vazut oportunitatile, spunand ca ar trebui promovate turistic. Dar tot el a dezvaluit ca, cel putin pana in 1989, catacombele erau sub controlul Armatei. Aceasta ar putea fi explicatia tacerii care inconjoara subteranele Brasovului. Sa fie considerate, in continuare, de importanta strategica, sa tina de siguranta nationala? Ar fi ridicol ca aceasta logica de razboi rece sa functioneze in continuare, cu secretosenie excesiva, mai ales ca astia cu satelitii si cu tehnologia lor pot calcula milimetric traseul impleticit al plutonierului intre popota si privata. Si, mai ales, la ce-ar putea fi utile armatei, ca sa-i ascunda pe fruntasii Gheorghe si Vasile ca Bin Laden pe talibanii lui prin grotele Afganistanului?

Cineva ar trebui sa raspunda la aceste intrebari, pe care multi brasoveni si le pun. Inca o data: De ce o resursa turistica unica si cu un potential formidabil, precum catacombele ascunse ale Brasovului, este ignorata?

Alte amanunte despre partea nevazuta si inca nestiuta a Brasovului cititi in Financiarul si Brasovul Tau.

No comments:

Post a Comment