Oct 23, 2006

Efectul scump al lipsei de caldura, garantat de cardasia pesedisto-pedista

Motto: “Brasovenii care nu au apa calda si si-au platit facturile, sa-i ia de gat pe cei rau-platnici”
George Scripcaru, primar al Brasovului

Subiectul CET (Consum de Energie prin Tremurici) a devenit, cica, chestie de apriga disputa politica intre alesii pesedisti si pedisti. Zilele acestea, baietii cu functii constata ca, timp de patru luni, peste 150.000 de brasoveni s-au bucurat de confortul pacientilor de la psihiatrie, tratandu-se cu dusuri reci. Mai mult, din motive meteorologice neobisnuite, care tin de o surprinzatoare sosire a frigului, respectivii brasoveni nici nu mai au unde sa se incalzeasca dupa iesirea de la baie. Lipsa de Q continua atat prin robinete, cat si prin calorifere. PD, prin vocea responsabilului Scripcaru zice ca este vina brasovenilor care nu si-au platit facturile si a PSD care a privatizat Distrigaz. PSD, pe mai multe voci, il acuza pe mai devreme pomenitul de incompetenta si propune solutii specifice, extrem de ingenioase, cum ar fi ca biznismenii sa achite facturile sarantocilor. Dar, brasovenii care nu duc lipsa de IQ mai ridicat stiu ca energia furnizata de CET este mai scumpa cu 50% decat in restul tarii, iar in aceasta iarna se vor adauga inca 60%. Si mai stiu ca s-a ajuns la aceasta situatie de normalitate exclusiv prin vina celor doua gasti, dupa cum se va vedea in continuare.

Guvernul PSD condus de Adrian Nastase, prin Ministerul Administratiei Publice, a promovat, in aprilie 2002, strategia de termoficare urbana furnizata in sistem centralizat. Aceasta presupunea transferul din subordinea societatii de stat SC Termoelectrica SA in grija comunitatilor locale, a centralelor furnizoare de energie termica, toate falimentare. Scopul nu tinea de descentralizare, cat de eliminarea unor cheltuieli si responsabilitati care afectau succesele economice impresionante ale fostului guvern. Decizia nu putea intra in vigoare fara aprobarea consiliilor locale, printre care s-a remarcat cel brasovean, fiind printre putinele care s-a executat cu promptitudine si larga majoritate. Desi, la vremea respectiva exista o strategie de termoficare aprobata de acelasi consiliu, in august 2001, care prevedea crearea unor centrale de cartier sau de bloc, finantarea putand fi asigurata prin imprumut public si/sau fonduri guvernamentale. Fostul primar Ioan Ghise considera ca preluarea CET Brasov de catre municipalitate este o greseala strategica, intrucat mentinerea in functiune a acesteia nu va determina o scadere a costurilor pentru cetateni. Potrivit lui Ghise, preluarea CET Brasov de catre Consiliul Local urma sa determine o inrautatire a situatiei financiare a municipiului. "Interesul nostru nu este sa salvam monstrul. Cei 800 de angajati isi pot gasi un loc de munca. Interesul nostru este ca locuitorii orasului sa beneficieze de un serviciu de calitate la pret scazut", sustinea Ghise.

Insa, consilierii au decis, dupa aproape patru ore de discutii, sa preia fara plata CET Brasov, din domeniul privat al statului in domeniul public al municipiului Brasov si in administrarea Consiliului Local. Majoritatea a fost asigurata de cele 18 voturi ale PSD si PD, la care s-au adaugat cele ale UDMR si PRM. Teoretic in opozitie unii fata de altii, pesedistii si pedistii au avut numai de castigat impreuna. In falimentarul CET, devenit SC CET SA, a fost numit un consiliu de administratie din care faceau parte 12 consilieri locali ai PSD si PD, fiecare cu o indemnizatie de 20% din salariul directorului general, care nu a fost facut niciodata public.

De atunci, CET a inghitit zeci de milioane de euro de la bugetul local si a emis, cu recunostinta, facturi de neam-prost, cele mai mari din tara. Brasovenii au avut numai de pierdut si vor pierde si mai mult. Printre castigatori se numara consilierii cu indemnizatii de la CET, angajatii CET numiti pe criterii politice, cum ar fi managerul pedist Mircea Paraschiv si, desigur, firmele consilierilor. Par egzamplu, cea a consilierului PD Ladislau Hathazi, care aprovizioneaza CET cu carbune la pret supraevaluat.

P.S. Cum George Scripcaru are probleme de exprimare, acest text a incercat, de fapt, sa limpezeasca ce anume vrea sa spuna primarul cu acele cuvinte devenite motto. Ne-am prins cam tarziu, dar apreciem curajul de a ne sugera ca pesedistii si pedistii nu-si platesc intretinerea.

1 comment:

  1. Anonymous10:09 AM

    AUTOSESIZAREA INSTITUTIILOR ABILITATE!

    Domnule Primar, in ziarul electronic www.infobrasov.net,referitor la lipsa apei calde,de peste trei luni in Brasov,datorita restantelor pe care brasovenii din sistemul centralizat de distributie a apei calde o au, faceti urmatoarea afirmatie:"Cei care n-au platit incalzirea locuiesc bine-mersi in aceleasi apartamente, iar asociatiile de proprietari nu fac nimic. Ei ar fi trebuit luati de gat de bun-platnici Afirmatia se gaseste la adresa:
    http://infobrasov.net/reportaj.php?id_articol=30823.La fel,afirmatia o gasim si in ziarul Transilvaniaexpres din 9-08-2006,nr 3952,sectiunea Eveniment,art:CET BRASOV SA S-AR PUTEA RACORDA LA MAGISTRALA TRANSGAZ
    Dupa logica acestei afirmatii, ar trebui sa actioneze administratorii asociatiilor de locatari care au restante mari la gaz,administratori pe care, la inceputul anului, i-ati reclamat la politie,pentru a verifica ce au facut cu banii de la locatari.Desigur,in aceasta actiune ati urmarit sa va faceti imagine.
    Intre timp,prin presa,v-ati manifestat acordul ca centralele de cartier sa fie preluate de asociatiile de propietari,pentru ca preturile de consum sa fie mai mici{vezi initiativa consilierului Chiriches)si sustineti alocarea a 100 milioane euro,pentru modernizarea CET Brasov
    Toate bune si frumoase,dar iata ce gasim in ziarul Curentul,din 31 iulie 2006,articol"Din cauza războiul Distrigaz - CET, brasovenii nu au apă caldă de trei luni"
    (George Scripcaru-adica dumneavastra)omite să spună că în perioada 2000 - 2004, cand el era viceprimar, a solicitat si a acordat peste 50 de milioane de euro modernizării CET. Interesant de amintit că aproximativ în aceeasi perioadă director la CET a fost numit colegul său din PD Aurelian Danu, ce ocupă acum funcţia de prefect al Brasovului."
    Acum, la jumatatea mandatului de primar,in loc ca cei care s-au debransat sa-si arunce centralele pe fereastra si sa revina la sistemul centralizat datorita initiativei de atunci, am ajuns ca dumneavastra sa-i invitati pe bunii platnici "sa-i ia de gat pe rau platnici",fara sa va intereseze de ce nu au bani sa plateasca.
    Harta datornicilor corespunde in mod ciudat cu harta unde ati obtinut cele mai multe voturi
    De asemenea va aduc respectos la cunostiinta ca instigarea la violenta("bunii platnici ar trebui sa-i ia de gat...) nu am gasit-o nici in statutul partidului care v-a ajutat sa ocupati fotoliul de primar,nici in atributiile primarului.In schimb instigarea la violenta se gaseste in Codul Penal.
    Va multumesc pentru atentia acordata

    http://domnuleprimar.ro/9343-AUTOSESIZAREA-INSTITUTIILOR-ABILITATE------Domnule-Primar--in-ziarul---.html

    ReplyDelete