Jun 12, 2008

Poveste brasoveana. Cu septuagenari, buldozere, politicieni. Si ProTV

Vineri, 6 iunie 2008. Strada Octavian Goga, la numarul 6, peste drum de Radio Brasov. Un buldozer isi infige lacom lama in gardul verde de la coltul blocului. Se pregateste sa inainteze, cand inainte ii sare aproape sinucigas o batranica plapanda: "Cine sunteti, ce faceti aici?". "Avem ordin sa facem o parcare" raspunde sictirit soferul. Femeia nu se misca, in ajutorul ei mai apar si alti batranei. "De unde sunteti, cine v-a dat voie, noi nu stim nimic, este locul nostru..." "Avem ordin de la primarie". Oamenii nu se clintesc. Seful de echipa se uita incruntat, se scarpina sub sapca si da comanda sa inghete lucrarile.

Sambata si duminica. Linistea de sanatoriu care se instapanise pana mai ieri pe Goga 6 a fost profund tulburata. Oamenii nu stiu ce sa faca, cui sa protesteze, cu cine sa vorbeasca. "Nu este drept, nu ne-a anuntat nimeni, cum pot sa faca asta?". Majoritatea sunt septuagenari. Unora le este teama. "Daca e de la primarie, noi ce putem sa facem?". Usor mai tanara, pensionara care oprise lama nu se da batuta. "Nu-i lasam!" A inceput sa adune semnaturi de protest. Da telefoane la presa. "Buna ziua, suntem un grup de pensionari si luni vom incerca sa ne opunem buldozerelor lui Scripcaru". De la ProTV Brasov este interpelata: "Si ce aveti doamna impotriva parcarilor?" "Nu avem nevoie aici, ne ajunge ce avem, este mai important spatiul verde. Nu ne-a consultat nimeni" "Si cat va adunati?" este curioasa doamna de la televiziune. "Pai, vreo 20". "Daca va strangeti minim 30, atunci venim si noi sa filmam".

Luni. Dimineata. Cu inima mica-mica si palizi de teama, o mana de septuagenari isi pazeste coltul de verdeata. Duduind, se apropie masinile. Batraneii se strang unul in altul, dar nu pleaca. "A fost o greseala, bai!" racneste seful de echipa. "Cum adica greseala... n-ati vrut sa faceti parcare?" "Ce parcare?".

Ce s-a intamplat? Urmare a noii prietenii conjuncturale dintre George Scripcaru si Aristotel Cancescu (bazata pe nevoia de a-l impiedica pe Puchianu sa castige presedintia de la judet), "reconstructia" orasului a ajuns si pe strada cu Radio Brasov. Proprietarul postului, acelasi Aristotel Cancescu, l-a rugat frumos pe amicul Scripcaru ca, daca tot ii asfalteaza imprejur, sa-i faca si o parcare. Un loc foarte potrivit este chiar peste drum, unde oricum stau niste babalaci care n-ar fi in stare sa comenteze ca le dispare iarba. Anuntat de prietenii din presa de reactia inversunata a mosnegilor, Scripcaru s-a decis ca e mai intelept sa faca uitata parcarea. Pana dupa alegeri?

In ultimii patru ani, aproximativ jumatate din spatiile verzi ale Brasovului au fost inghitite de desertul asfaltic. Sau de mall-uri. Primarul George Scripcaru a manifestat preocupari ecologice o singura data, la inaugurarea Paradisului Acvatic al colegului de partid Puchianu: "In conditiile incalzirii globale, astfel de locuri sunt binevenite".

5 comments:

  1. Anonymous11:48 AM

    Este vai de mama noastra cu minunatii astia care ne fac felul azi. Si mai ales asta se intampla datorita ignorantilor care i-au ales. Vinovatii sint printre noi, nu sint acei misei. Cand golanii conduc nu e vina lor ci a celor care ii lasa sa conduca.

    ReplyDelete
  2. Anonymous12:09 PM

    Sa-i intrebe cineva pe baietzii care vor tot mai multe parcari pentru tot mai multe masini, de ce nu folosesc mersul pe jos sau pe bicicleta, sau transportul in comun? E prea josnic? Nu le arata starea sociala? Pentru asta trebuie sa ia fiecare metru patrat de iarba al celor din jur? Cand vor exista legi clare cu amenzi uriase date! celor (edililor astora penibili) care atenteaza la spatiul verde din orase atunci voi putea zice ca Rromanica e o tara normala. Se plang de transportul in comun? E prea scump, prea putin si prea poluant? Pai nu am auzit de vreo pichetare de primarie pe tema asta in ultimii 18 ani de libertate si DREPTURI la opinie. Daca bagau in mijloace de transport eficiente si ecologice cat au bagat in asfalt acum eram mult mai destepti.

    ReplyDelete
  3. Anonymous12:27 PM

    Pai, tocmai pentru ca este atat de interesat de probleme ecologice, dl. primar Scripy s-a gandit sa-i faca concurenta (scuzati cacofonia) Paradisului Acvatic al lui Puchianu si a construit Aquapark-ul din Noua. S-a gandit, probabil, prin construirea unui parc de distractii, va reusi sa compenseze "defrisarile" facute in tot orasul. In ceea ce priveste relatia de casatorie Scripy-Cancescu (oricum amandoi sunt divortati de neveste) nu este cazul sa mai comentez...O sa va convingeti, in timp, ca nu am mancat "ciupercute" ca sa nu spun altceava.

    ReplyDelete
  4. Probv-cica Guvernul pregateste o ordonanta de protejare a spatiilor verzi. Pe care o comenteaza cam acru Scripcaru. http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&a=citeste&p=eveniment&s_id=62787

    Anya-deja au impartit si tortul. Brasovului

    ReplyDelete
  5. Anonymous5:31 PM

    "Potrivit unor amendamente la ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind protecţia mediului, orice spaţiu verde prevăzut în documentaţiile de urbanism trebuie păstrat, indiferent cine este proprietarul terenului"

    Ehee, pai planurile astea de urbanism cine le face? Legea asta da de fapt si mai multa putere primarilor, consilierilor si celor din gasca... vor fi si mai mari spagile ca sa razi un spatiu verde... deci se vor imbogati si mai bine baietii vizati mai sus.
    Tocmai lupul o sa fie stapan la oi.
    La fel cum Scripcaru zicea in alegeri ca dealul warthe e ok, caci e proprietate privata si ca PUG/PUZ e ok sa faca blocuri, ca el tre sa respecte legea... PUG, facuta de... cine altul?! :D stie sa ne duca de nas bine lupul...

    ReplyDelete