Sep 10, 2009

Topul firmelor de partid umflate cu bani de la stat

Firmele brasovene care au castigat licitatii grele pe bani publici sunt in mare parte detinute de politicieni sau clienti ai acestora. Intr-un clasament al firmelor romanesti care au obtinut contracte de achizitii publice de peste 4.000.000 RON, publicat pe site-ul Grupului Realitatea-Catavencu, companiile brasovene cele mai norocoase sunt in buna masura cele controlate de indivizii cu carnet de partid.

1. Compania Vectra Service, apartinand sponsorului PDL Marcel Butuza, figureaza de doua ori. Intr-o asociere cu alte patru firme a prins un contract de 198.851.629,15 RON, pentru intretinerea drumurilor din Craiova pedelistului Antonie Solomon. Cealalta licitatie, luata de Butuza fara parteneri, i-a mai adus lucrari de 24.362.173 RON. Butuza, cunoscut si ca "printul asfaltului" sau "smecherul cu elicopter" este abonat de peste cinci ani la contracte cu Primaria Brasov, fiind de asteptat sa de-a tunul cu castigarea licitatiei pentru reabilitarea domeniul schiabil din Poiana Brasov, afacere cifrata la peste 70.000.000 Euro.

2. Compania Gotic, detinuta de presedintele PC Brasov, Ion Dinita. A prins si el doua contracte grase pe bani publici, unul in valoare de 16.560.936 RON, iar celalalt ceva mai mic, doar 11.736.974 RON. Ion Dinita a fost si membru PSD, de unde a prins gustul afacerilor profitabile cu statul. Dupa cum reiese dintr-un articol mai vechi aparut in Adevarul: "SC Gotic SA a fost cadorisita cu construirea celor 260 de vilute cu credit ipotecar, valorand intre 30 si 60.000 de dolari fiecare, intre ai caror viitori proprietari se numara deja cativa pesedisti brasoveni de frunte. La finele anului 2000, bilantul acestei firme - in care, impreuna cu sotia sa, un alt pesedist brasovean de nadejde, Ion Dinita, detine cea mai mare parte din capitalul social de 27 milioane lei - arata astfel: 71 de angajati, 21,7 miliarde cifra de afaceri, 559,6 milioane profit net si 379,4 milioane lei... datorii la bugetul statului! Basca debitele la bugetele de asigurari sociale si de sanatate si la fondurile speciale, consistente si ele. Cum a fost selectata, la "licitatia" organizata anul trecut de ANL, o firma cu datorii de sute de milioane la buget, este, fireste, o intrebare retorica."

3. Compania de Constructii Carpati, despre care stim deja ca e controlata de Marius Crivtonencu, membru PDL si consilier al ministrului locuintelor, Vasile Blaga. Figureaza cu lucrari publice de numai 9.970.519 RON, situatie pe care se straduieste sa o remedieze.

Pe langa acestea, in clasament mai apar doar fostele societati de stat monopoliste CFR SIRV Brasov, Condmag, Techno Montaj, IAR si vreo niste maruntei.

Topul firmelor romanesti in functie de contractele de achizitii castigate este aici.

2 comments:

  1. Cineva trebuia să ia banii aştia nu crezi. Din păcate, mulţi dintre ei se aruncă în camapanii electorale, parandărături şi alte comisioane. Ceilalţi se muncesc ceva de genul: "Dorele, mai ai mult mă?", cu lopăţica şi tarnacopul...

    ReplyDelete
  2. ion dinita cere acordarea ajutorului public judiciar. numitul ion dinita presedintele PC Brasov a depus la Judecatoria Brasov, in dosarul 7220/197/2011, pe data de 5/10/2011, o cerere de acordare a ajutorului public judiciar in care spune ca "cuantumul total al taxei judiciare de timbru pe care sunt obligat sa il achit, este mult peste posibilitatile mele efective" taxa pe care trebuia s-o achite este de 7.999 ron. mai sustine acest individ "Totodata cheltuielile lunare pe care trebuie sa le platesc, depasesc posibilitatile mele financiare dupa cum voi demonstra prin inscrisurile pe care le voi depune si in consecinta, suma din venit ce imi ramane dupa achitarea tuturor cheltuielilor este foarte redusa, aflandu-ma astfel in imposibilitatea de a plati taxa de timbru"
    RUSINE

    ReplyDelete