Jun 13, 2011

Iunie 1990: Mineriada din Brasov

Putini isi mai aduc aminte, dar si mai putini stiu. Brasovenii nu au stat deoparte si nu au fost indiferenti fata de miscarea maraton de protest din Piata Universitatii, de la inceputul anului 1990. Fenomenul "Piata Universitatii", de contestare pasnica a noilor structuri de putere, intesate de fosti nomenclaturisti comunisti, s-a manifestat si la Brasov. Si, in acelasi mod, protestul tinerilor a sfarsit zdrobit sub batele "oamenilor de bine", dirijati si manipulati de FSN.


Brasov, 1990. In timp ce studentii bucuresteni ocupa Piata Universitatii, cei brasoveni se gandesc ca n-ar putea sa stea chiar degeaba, intr-un oras cu ceva traditie protestatara. O parte isi iau cortul in spinare si pleaca la Capitala, iar altii, mai sedentari, se instaleaza in Piata Sfatului. O scena este montata pe latura dinspre piata a actualului Muzeu al Civilizatiei Urbane, apar chiar si niste corturi, din boxe se aude "mai bine mort, decat comunist", gata, avem si noi Piata Universitatii a noastra. Zilnic, in Piata Sfatului vin zeci, sute, de elevi si studenti care canta, striga la unison "Iliescu, te iubim, ca ca tine nu gasim" si scandeaza insistent numele si prenumele noului conducator, "Jos Iliescu". La microfoane se perinda intelectuali locali, discursurile sunt pasionale, idealiste, pline de nerv si de speranta. Unul dintre brasovenii cei mai activi in Piata este scriitorul Vasile Gogea. O mana de om, un trup firav, marcat de o paloare accentuata, dar de unde razbate o voce care cutremura centrul Brasovului. Pana pe 13 iunie.

In paralel cu debarcarea minerilor la Bucuresti, in Piata Sfatului isi fac aparitia camioane cu muncitori adusi de la Steagu' Rosu si Tractorul. Inarmati cu bate si tevi, condusi de activistii fesenisti ai Brasovului, ei aduc mult ravnita liniste a lui Ion Iliescu de indata. Luati de val, doresc sa planteze si panselute, dar n-au loc de pavaj. Golanii dracu', nu puteau gasi un alt loc pentru protestat!

Muncitori din Brasov au fost prezenti si in Piata Universitatii, pentru a face ordine. Conform marturiilor actorului fesenist Gheorghe Gridanusu, presedintele din acea vreme al FSN Brasov, Emil Stoica, i-a cerut sa umple 12 vagoane cu muncitori, pe care sa le trimita apoi la Bucuresti. A reusit sa stranga numai 60 de oameni. Acum, Emil Stoica nu mai recunoaste. Declaratiile celor doi sunt aici.

Asa, de final, merita amintite numele unor vajnici activisti fesenisti in Brasovul anului 1990, care mai apoi au facut o oarecare cariera: Ion Gontea (actual prefect al Brasovului), Aristotel Cancescu (actual presedinte al Consiliului Judetean si al PNL Brasov), George Scripcaru (actual primar al Brasovului si presedinte PDL Brasov), Constantin Nita (actual presedinte PSD Brasov).

1 comment:

  1. Anonymous1:45 PM

    Primii care au "intervenit" si au batut ceva protestatari au fost muncitorii si soferii de la IJTL, actuala RAT. Dupa incursiunea lor si ceva lovituri de levier lumea s-a cam imprastiat.

    ReplyDelete