Mar 11, 2013

Unde pleaca Scripcaru: PSD sau PNL?

Scripcaru anunta batos ca el nu pleaca nicaieri din PDL. Aceasta declaratie reprezinta de fapt un semnal ca nu s-a hotarat inca ce parte sa aleaga, mai asteapta de la cei doi curtezani, PSD si PNL, noi oferte.

De ce este atat de sigur ca pleaca? Pentru ca nu mai are motive sa ramana. Sa fim seriosi, Scripcaru nu este vreun caracter, vreun spirit dedicat unui crez, inventatorul doctrinei democrat-liberale, cu care sa moara de gat in Primarie. Daca-l iei pe nepregatite, spune ca dreapta e mana cu care cotrobaie in portofel. N-are nicio afinitate ideologica sau respect pentru vreo valoare pe care n-o poate pipai, el se muta unde sunt banii. Iar banii nu vor mai veni pana nu va incepe sa joace in tabara care are acces la ei.

Taberele sunt clare: PSD si PNL. Incotro sa o ia? Cam unde sunt sansele mai mari de a castiga mai mult? Interesante pentru el sunt accesul privilegiat la alocarile bugetare si un rol important in partid, daca se poate sef. Nu mai este un fitecine, sa fie trimis dupa tigari si bere ca in vremurile afirmarii sale politice.



Un site pro-PNL, pesurse.ro, anunta ca Scripcaru este in negocieri cu liberalii. Este limpede ca PNL a iesit a cumparaturi si ii ia pe pe astia de la PDL la kilogram. Dar cam care ar fi avantajele pentru primar? O relatie buna cu Cancescu, care deja se intampla prin intermediul lui Marcel Butuza, si cam atat. Ce-i mai poate garanta Cancescu sau PNL? Ministerele care-l intereseaza sunt in alta parte, iar o eventuala rasturnare a guvernului Ponta pentru a fi format apoi de liberali cu ramasite PDL si ce s-o mai aduna este aproape imposibila. Saltul la PNL ar putea fi justificat doar ideologic, dar am stabilit deja ce inseamna dreapta pentru Scripcaru.

In schimb, transferul lui Scripcaru la PSD ar fi cu totul altceva. Pixul care hotaraste distribuirea banilor catre primarii este la ministrul Administratiei Publice si Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea (PSD). Odata ajunsi banii la Brasov, acestia vor fi sifonati cu usurinta din Primarie  prin intermediul unei retele de prieteni din PSD careia Scripcaru i-a verificat deja eficienta: Liviu Lupu, Gheorghe Dutu & fiul, Paul Enache & fiul, Mihai Ghirda, somitatea Ioan Adam, clienti vechi de-ai nostri. Prin urmare, canalele de alimentare cu fonduri sunt deschise, infrastructura de subtilizare a lor e gata. Treaba asta nu i-o poate asigura PNL-ul.

Pe de alta parte, perspectiva caderii guvernului Ponta este ca si zero, UDMR si mare parte din PP-DD pot oricand sa-i asigure lui Ponta o majoritate, doua formatiuni cu care de altfel Scripcaru se afla in relatii mai mult decat excelente.

Si acum ajungem la motivul pentru care Scripcaru inca negociaza, n-a facut si cel de-al doilea pas in afara PDL. El mai ameninta cu PNL in speranta ca va obtine o pozitie cat mai favorabila in conducerea PSD, mai ales dupa ce a vazut ascensiunea lui Johannis la liberali. Chiar daca nu stie nemteste, are si Scripcaru al nostru o geaca di pieli si mai stie si o leaca de bataie.

Ca atare, lucrurile sunt destul de clare. De altfel s-a mai crosetat pe acest subiect si pe la alegerile locale, cand PDL Brasov a mers pe mana unui pesedist.

3 comments:

  1. Claudiu10:16 AM

    Nicăieri, Scripi nu pleacă din PDL!
    1. Legal - dacă pleacă oficial din partidul pe lista căruia a fost ales pierde mandatul.
    2. Dacă ai 2 cu care negociezi ai 2 de la care primești. După ce ai intrat în horă cu unul singur nu mai ai aceleași oportunități financiare.

    ReplyDelete
  2. brasoveanu10:30 AM

    Desigur, nu se va inscrie direct, va deveni independent intr-o prima faza, asta daca nu-l vor da afara (solutia optima) cei care vor ramane cu marca PDL.

    In curand o sa inceapa dansul intre PSD si PNL, cu fluieraturi si ciomege. Scripcaru va fi nevoit sa aleaga.

    ReplyDelete
  3. nu-l lasa scripcaru pe "pateu" ,iar "prietenia " cu presedintele consiliului judetean e de conjunctura.

    ReplyDelete