May 18, 2013

Cu ce se mai ocupa somitatile Brasovului: Vor sa-i scape pe turnatorii la Securitate

Deputatul PSD Ioan Adam a initiat niste modificari la legea privind deconspirarea turnatorilor la Securitate prin care practic o ingroapa.

Concret, Adam se foloseste de niste artificii juridice pentru a-i scapa de griji pe turnatori. Din vechea lege, care spune ca sunt declarati colaboratori ai Securitatii cei care prin informatiile oferite au "vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”, el vrea sa schimbe "vizat" cu "lezat". O modificare aparent insignifianta, dar care ucide efectiv legea.

"În noua formulare, e obligatoriu ca CNSAS să dovedească faptul că informaţiile au lezat efectiv drepturi şi libertăţi. Or pentru asta e nevoie ca investgaţiile să se extindă şi asupra celor care au fost victimele turnătorilor – care de multe ori fie au decedat, fie nu se mai află în ţară. Iar dacă sunt identificate acte de represiune asupra victimei, trebuie, de asemenea, dovedit că exact acele informaţii oferite de turnător, şi nu altele, au avut drept rezultat represiunile statului comunist. În noile condiţii, sarcina CNSAS devine, practic, imposibilă", explica Adevarul.

Cum isi explica Adam initiativa? 

"Era o cretinătate exprimarea din legea anterioară, aceea cu «vizează». Trebuie să avem o ţinută juridică. Nu putem să facem legi pentru chestiuni care vizează, ci pentru fapte care lezează. «A viza» nu este un termen academic, juridic, iar expresia «de natură să lezeze» este imprecisă. În drept, nu putem folosi decât termeni imperativi“, spune Adam pentru Adevarul.

Initiativa lui Adam este sustinuta de alti 12 parlamentari pesedisti, printre care si celelalte somitati de la Brasov, Emil Nita si Ion Ochi.

"Cei 14 aliaţi ai turnătorilor sunt: Ioan Adam, Ana Birchall, Florin Corneliu Buicu, Ion Călin, Marian Viorel Dragomir, Maria Sonia Drăghici, Ghiorghe Vasile Gliga, Mihai Sorin Grindeanu, Emil Niţă, Ion Ochi, Ninel Peia, Octavian Petric, Gabriel Petru Vlase (PSD) şi Tudor Ciuhodaru (PPDD)", ii toarna Adevarul.

Mira pe cineva? 

La ceremoniile de comemorare a evenimentelor din 15 Noiembrie 1987 pesedistii se baga tot timpul in fata cu mutre pioase si incarcate de respect. Cat de sinceri sunt se vede prin activitatea lor de acum din Parlament, cand incearca sa-i scape de responsabilitate pe cei care i-au turnat pe muncitorii revoltati. Si pe toti cei din cauza carora eram nevoiti sa vorbim in soapta in propriile case.

Cat despre abjectul de Adam, chiar nu-i nicio surpriza. La inceputul anilor '90, in calitate de presedinte al Judecatoriei Brasov, el a autorizat infiintarea si functionarea escrocheriei Caritas, prin care securistii si-au strans capital de la prostime pentru viitoarele afaceri. Legaturile lui Adam cu Securitatea chiar nu mai sunt un secret pentru nimeni.

Inca o data, sa nu ne uitam somitatile.

No comments:

Post a Comment