Mar 5, 2009

Despre eroi si minciuni. Cine a fost mai erou, Chira sau Lala?

Claudiu Chira a murit in Afganistan pentru ca si-a dorit sa castige mai multi bani. El nu s-a dus acolo pentru a salva Romania, Brasovul si Rasnovul de pericolul taliban. S-a dus sa castige 3.000 de dolari pe luna intr-un razboi care nu este al lui si nici al Romaniei. Si-a asumat un risc de a se implica direct intr-un conflict in care nimeni din tara asta nu a fost intrebat daca isi doreste sa fie parte. Sigur, Romania este parte a unor conventii si angajamente, dar la fel sunt si alte tari care si-au diminuat considerabil sau chiar retras participarea. Romania se manifesta mai departe ca o sluga proasta si plina de harnicie si solicitudine pentru un colt de paine uscata si o bataie pe crestet. Trimite carne de tun profitand de disperarea, saracia sau nevoia de mai bine a propriilor cetateni. Sute, mii de militari stau la coada pentru misiuni in Irak sau Afganistan. Stiu unde merg si ce ii poate astepta. Nu o fac din patriotism, ci pentru mai binele familiilor lor. Pe care oficialitatile statului il tranzactioneaza si il negociaza cu un cinism infiorator. "Ai 3.000 de dolari ca sa te expui mortii. In caz de ghinion, se aleg ai tai cu 100.000 de dolari. Te bagi?". E coada.

Este tragica moartea lui Chira, dar de-a dreptul obscena atitudinea autoritatilor, oficialitatilor fata de aceasta drama. A devenit un Horia, Closca si Crisan intr-unul. Eroul care a salvat neamul. De la ce? "„Adevărata istorie se scrie cu lacrimi şi durere. El a scris-o cu sînge. Claudiu ne-a reprezentat pe noi acolo, în Afganistan, şi trebuie să privim cu recunoştinţă sacrificiul lui." s-a setat pe modul emotional primarul de Rasnov, Vestea. Alaturi de prefect, mitropolit, inalte oficialitati si transmisii in direct la televizor. Hm, deci in Afganistan se decide mai binele romanilor. Chira a devenit erou pentru ca a avut ghinionul sa treaca peste o mina si sa moara. Erou, pentru ca statul roman, confiscat de impostori si slugi, are nevoie sa se legitimeze cu simboluri sacre fata de oamenii pe care ii trimite la moarte. Sa ii pacaleasca.

Intrebarea din titlu suna dur si cinic. Dar da masura ipocriziei si falsitatii autoritatilor. Gheorghe Lala s-a aventurat spre moarte fara perspectiva unei recompense. Pentru ca implicarea benevola si altruista a indivizilor nu reprezinta o politica a statului roman, ei trebuind sa se manifeste organizat si cu aprobare in prealabil, Lala a fost onorat formal si categorisit "decat" cu un titlu de "cetatean de onoare", si ala in absenta familiei. Doar nu a murit pentru a salva plaiul mioritic si crestin de mujahedini.

8 comments:

  1. Salve, brasoveanule....dar de armă, de data asta...glumesc, chit că mă cam supără acuşica tonul mătăluţă...de ce îţi permiţi să spui că ceea ce s-a întâmplat cu Claudiu Chira sunt minciuni?...ştii tu mai bine de ce a mers acolo?...A devenit un cliseu ca oricine să îşi dea cu părerea despre motivul plecării militarilor în misiuni peste hotare...da, cred că sunt şi banii la mijloc dar cred că nu ştii ceva...de ceva timp e la ordin şi nu pe voia fiecăruia adică dacă faci parte dintr-o unitate care e desemnată la dispoziţia NATO sau dintr-o categorie de forţă dislocabilă te duci..asta e!...Adică te duci la ordin, capisci?...Şi ordinul îl dă factorul politic, adica PUTEREA iar militarul execută că...asta e...aşa e legea, dacă nu, trece pe la pârnaie, laolaltă cu tembelii de la Ciorogârla ( chit că acolo-s alte schepsisuri, mult mai ciudate decât cred unii...)Deci e păcat să te iei de un simplu soldat care execută ordine...Soldaţii nu pleacă de unii singuri unde vor că doar nu işi deschide fiecare câte un SRL de dus cu TABul unde vrea muşchiul lui..Normal că toţi cunosc riscurile şi nu cred că avem mulţi habar de ce riscuri sunt pe acolo, cu mult mnai mari decât îşi dau cu părerea mulţi analişti militari...Mai bine atenuează tonul maliţios şi mai întreabă lumea înainte de a da cu barda...ai stat de vorbă cu familia lui Claudiu...eu da...stai şi tu şi după aia mai vorbim, bine....Apropo...şi Lala era militar la origine... poate dă de gândit asta...
    Să îţi(ne) fie bine...
    Stretta di mano...
    Il Padrino

    ReplyDelete
  2. Il Padrino, minciuna este politica oficiala a statului roman, care-si trimite proprii cetateni la moarte, in numele unor idealuri care n-au nimic de a face cu realitatea. Politicieni slugarnici care livreaza carne de tun pentru interese straine Romaniei. Romania nu va fi mai libera sau mai prospera cu mai putini talibani in Afganistan, prin urmare Chira nu avea de ce sa devina erou postmortem. Sunt state partenere NATO care s-au retras de acolo. Noi retragem inca morti, imbracati intr-o simbolistica umflata menita sa acopere vinovatia celor care i-au trimis degeaba acolo. Sau i-au momit. Se creeaza false mituri pentru a ne mentine intr-un conflict in care de mult nu mai avem ce cauta. Acesta a fost sensul celor scrise.

    ReplyDelete
  3. Eu, care "militez" pentru recunoaştere adevăraţilor eroi ai acestei ţări, sunt perfect de acord cu cele scrise în articol. Nevoia de a "fabrica" eroi din cei care mor în Aganistan sau mai ştiu prin ce alt colţ de lume, este o politică a statului român de a-şi masca falsitatea şi aservitatea faţă de mai mari NATO.
    Numai Bine!

    ReplyDelete
  4. Anonymous10:55 AM

    Foarte corect ce se spune in articol, cine se baga in unitati desemnate sa participe in forta NATO stie de la inceput la ce se baga. Probabil sint multe categorii de oameni care se baga, pot fi rambo-izati la minte sau cu familii si nevoie de bani, pot fi chiar oameni carora le place armata si ordinea si spera sa ajunga militari de seama. In toate cazurile insa nu cred ca se poate vorbi de eroi cand mor calcand pe o mina in Afganistan. Sint doar victime colaterale ale unui razboi care nu este al nostru. Asta e meseria lor si pot muri la fel ca niste mineri in mina stiind dinainte de pericolele ce-i asteapta. Lala insa pare sa fi fost un erou autentic, mai ales daca la vazut pe ordinar inarmat si l-a atacat in deplina cunostinta de cauza. Statul roman nu exista, exista doar niste mafioti care-l administreaza si care vor doar capital politic.

    ReplyDelete
  5. Vreţi să punem problema undeva la mijloc? Chira a murit pentru forţele NATO în speranţa că, dacă vreodată vom avea probleme alianţa ne va sări în ajutor aşa cum i-am sărit şi noi ei.

    Bine, el nu a făcut-o pentru asta, dar logica statului român, politica sa militară, spune că servim şi noi carne de tun în baza unei înţelegeri prin care şi ei ne vor servi câte un Chira francez, belgian sau spaniol, când vom avea nevoie de ei.

    Pentru securitatea ţării şi pentru o speranţa unui viitor mai sigur, România a trimis un om într-o forţă de menţinere a păcii. Omul acela a murit. Ştiu că sună lacrimogen şi patriotard dar cam asta e.

    ReplyDelete
  6. Anonymous12:15 PM

    Daca cineva ne va ataca vreodata va fi tocmai din cauza ca facem parte din alianta NATO. Nu cred ca ne va apara cineva daca sa zicem ca se va porni razboi intern pentru autonomia maghiara de ex. si nici nu cred ca in caz ca rusii ne vor ataca NATO va apara Romania cum apara Bruxelles-ul. Teoretic si in trecut am avut aliante de aparare cu statele vestice, practic ne-am aparat singuri mereu.

    ReplyDelete
  7. Asa este, Ovidiu, aceasta este logica functionarii unei aliante. Dar scopul initial al prezentei NATO in Afganistan a fost depasit de mult, insasi campania "antiterorista" este vazuta acum dintr-o alta perspectiva, in care prevaleaza interesele economice. Si in niciun caz ale Romaniei. Inca ceva. Americanii au anuntat deja ca intentioneaza sa se retraga din Irak si au fixat un calendar. Romanasii inca tac malc in front. Deci am devenit noi mai responsabili decat "aliatul" si vom prelua stindardul promovarii "valorilor democratiei".

    ReplyDelete
  8. Anonymous9:35 PM

    lucrez in MAPN si-ti dau perfecta dreptate brasovenulesi da Chira ca multi altii sa dus pt bani acolo si probabil si eu as merge pt ca locurile de munca din romania si salariile sucks :(

    ReplyDelete