Apr 24, 2009
Ia-ti copilul si vino la "Zilele Brasovului". Nu uita masca de gaze!
Acesta ar trebui sa fie afisul de promovare a "Zilelor Brasovului", organizate de Primarie impreuna cu poluatorul toxic "Kronospan". Pentru ca acesta este viitorul. Protesteaza cu o masca de gaze fata de prezenta toxica si mortala a "Kronospan" in Brasov. Apara viitorul copilului tau! Nu uita, formaldehida ucide!
Kronospan e cancer.
Rezultatele studiului medical efectuat de dr. Razvan Curca asupra asupra a 34 de angajati ai Companiei Kronospan ”nu sunt deloc linistitoare si demonstreaza ca multi dintre muncitorii expusi la formaldehida sunt departe de a fi sanatosi”. Medicul a declarat ca “doua treimi(21 de angajati) prezinta semnele clinice si radiologice ale unei sinuzite cornice, ca efect al inhalarii formaldehidei. Pe de alta parte, aceasta inflamatie cronica, depistata la majoritatea muncitorilor examinati, este terenul pe care pot sa apara in timp cancere ORL”. In cazul a trei muncitori, situatia poate fi, chiar mult mai grava: “doi dintre muncitorii consultati prezinta simptome de cancer bronhopulmonar, iar al treilea este suspect de o afectiune maligna a sangelui”.
Citeste aici "Cazul Kronospan", dosarul complet al actiunilor nocive din Romania ale companiei austriece. Studiu realizat de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu si Centrul Independent pentru Protectia Mediului, cu finantarea Fundatiei pentru Parteneriat, Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe si Staples Trust.
Kronospan e cancer.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
intra si pe
ReplyDeletewww.brasovulverde.ro
Un material de exceptie!Aveti curaj,aveti cu ce,aveti dreptate!Intrebarea mea este,credeti sincer ca aveti vreo sansa ?Aveti opinia publica sau omacar o parte din asa zisa societate civila de partea voastra sau descoperiti ca va jucati de a Zorro for Brasov si atat?
ReplyDeleteIntreb si eu,nu dau cu parul...Oricum,stilul si verva voastra imi plac!De ce vorbesc la plural?Pentru ca sunt realist!Pa!
ne jucam serios:)... si poate incet-incet se mai alatura si alti copii, care vor sa scape de smecherii cartierului
ReplyDeleteARTICOL APARUT IN MONITORUL DE ALBA DIN SEPTEMBRIE 2007
ReplyDeleteSuspectii de cancer” de la Kronospan sint sanatosi tun
Data publicarii: 06/09/2007
In urma cu aproximativ trei saptamini, in cadrul unei conferinte de presa, medicul oncolog Razvan Curca declara ca doi dintre salariatii Kronospan, care au fost consultati de el, sint suspecti de a fi bolnavi de cancer. Curca sugera ca lipsa unui echipament medical performant l-a impiedicat sa poata spune cu exactitate daca boala mentionata este sau nu prezenta in organismele celor doi. Declaratia insa a fost facuta de catre omul politic, Razvan Curca, in cadrul unei conferinte de presa a partidului din care face parte, nu de catre medicul Razvan Curca. In calitate de medic, Razvan Curca se pronuntase cu citeva zile mai devreme cind pe fisele de consultatie ale celor doi nu mentionase nimic despre existenta sau macar suspiciunea, privind existenta cancerului.
Surse din familia unuia dintre cei doi ne-au declarat ca, la insistentele familiei si a conducerii Kronospan, au fost efectuate analize detaliate in trei clinici independente, de prestigiu, din Cluj Napoca. Rezultatele, in cazul ambelor persoane examinate medical, cu aparatura performanta, a fost ca nu poate fi vorba nici macar de suspiciune privind existenta cancerului. Se dovedeste astfel ca profesionalismul dovedit al medicului Razvan Curca a fost afectat de calitatea sa de om politic. De altfel, cind vine vorba de investitia de la Sebes, profesionalismul multora dispare, in favoarea unor interese. Financiare sau electorale. Printre rudele celor doi salariati ai Kronospan se vorbeste ca astfel de medici, care au interese politice, nu ar trebuie sa fie lasati sa-si exprime opiniile profesionale decit in cadrul institutiei medicale in care profeseaza. Asa ar fi normal. Anormala a fost starea psihica prin care au trecut cei doi pina la aflarea rezultatelor, din cauza unor declaratii politice care aveau ca subiect propria lor sa natate si viata.
Corect. De-aia m-a si durut in centrul fundului de zilele lor. E doar alt oras deja... NU stiam, dar cand am trecut si am vazut promovarea Kronospan... mi s-a luat. Dar o sa vedeti ce "benefic" va fi Kronospan si va salva Brasovul din criza oferind joburi...
ReplyDeleteDa, Oana Bodea, uite un alt articol aparut in acelasi ziar, dar mai inainte, pana sa intre "Kronospan" cu publicitatea
ReplyDeleteAvem cel mai bun medic in lupta cu cancerul
Autor: Ramona Moraru
Data publicarii: 11/10/2006
Cel mai bun tinar oncolog medical din estul Europei, declarat cel mai bun din intreaga Europa in cursul anului trecut, traieste si munceste la Alba Iulia, la Spitalul Judetean. Se numeste Razvan Curca si va implini, cam peste o luna, 35 de ani. De curind, a devenit si medic primar, si se pare ca este cel mai tinar doctor care are aceasta calitate. Are un CV mai mult decit impresionant, si se poate lauda cu realizari mai mari decit multi dintre colegii sai mai virstnici, care profeseaza in centre medicale de renume din tara. Valoarea sa este recunoscuta atit pe plan intern cit si international, primind chiar si dreptul de a testa medicamente pentru firme de renume din vestul Europei si din Statele Unite.
http://www.monitorulab.ro/cms/site/m_ab/news/avem_cel_mai_bun_medic_in_lupta_cu_cancerul_2450.html
http://www.romanialibera.ro/a107614/cancerul-oferta-electorala-la-sebes.html
ReplyDeleteCancerul, oferta electorala la Sebes
» Referendumul organizat la Sebes impotriva producerii de formaldehida pe teritoriul localitatii a avut o prezenta la vot ridicol de mica.
» Initiatorii referendumului, politicieni si oameni de afaceri controversati, s-au facut de ras, raspandind informatii hazardate legate de expunerea la cancer a populatiei orasului din cauza fabricii Kronospan.
» Producatorul de PAL din oras are probleme cu autorizatia de mediu, dar nimeni nu a putut dovedi ca ar fi vinovat de imbolnavirea oamenilor.
Cand i-a spus doctorul ca este suspect de o "o forma rara de leucemie", sebeseanul Gligor Gligor a ramas trasnit. Se stia om sanatos, in putere, chiar daca a lucrat 16 ani la fabrica de PAL din oras. Apoi a citit in ziar ca si alti doi colegi de serviciu sunt suspecti de cancer. Doctorul care-l consultase, Razvan Curca, seful sectiei de Oncologie de la Spitalul Judetean Alba Iulia, declarase public ca trei dintre angajatii firmei Kronospan Sebes sunt suspecti de cancer si au fost trimisi pentru confirmarea diagnosticului la Cluj. Cand a citit ziarul, Gligor Gligor stia deja ca el este unul dintre cei trei nefericiti.
Psihoza speculata politic
De prin luna iunie, locuitorii Sebesului au fost asaltati de informatii ingrijoratoare: "Fabrica Kronospan imbolnaveste populatia de cancer", "formaldehida produsa la Sebes este cancerigena", "a crescut numarul cazurilor de cancer" etc. Pe la inceputul lunii august, dezbaterile legate de acest subiect erau atat de aprinse incat afirmatiile medicului Curca legate de suspecta imbolnavire a muncitorilor de pe plaforma industriala a concernului austriac Kronospan au picat "cum nu se putea mai bine". O adevarata psihoza s-a instalat in oras. Nici nu a mai contat faptul ca bolile de care erau suspecti angajatii fabricii s-au dovedit baloane de sapun. Alti medici au infirmat diagnosticele date de doctorul Curca, iar oamenii s-au dus in continuare la lucru si si-au vazut de viata. Cu toate acestea insa, dezbaterea despre producerea substantelor cancerigene pe platforma Kronospan din Sebes, unde lucreaza peste 500 de oameni, a continuat. Mai mult decat atat, la presiunile unui comitet de initiativa, primaria din oras a organizat in septembrie un referendum in care cetatenii erau chemati sa decida daca vor sau nu ca in viitor pe teritoriul Sebesului sa se mai produca si sa foloseasca astfel de substante periculoase. Rezultatul acestuia a fost surprinzator. Desi intrebarea de pe buletinul de vot era, practic, una cu raspuns indus ("Sunteti de acord cu producerea substantelor chimice cancerigene pe raza municipiului Sebes"), doar 6.957 din cei 25.414 de locuitori s-au prezentat la urne. Adica 27,37% dintre votanti. Ca urmare, referendumul a fost invalidat.
La prima vedere locuitorii micutului orasel transilvanean pot fi suspectati de ignoranta. Practic, au dat cu piciorul sansei de a intra in istoria recenta a Romaniei ca fiind primii localnici care s-au opus, prin cel mai democratic exercitiu posibil, industriilor poluante. Chiar daca legal societatea Kronospan nu putea fi obligata sa-si inchida portile in urma unui rezultat potrivnic la referendum, semnalul dat de populatie nu putea fi ignorat.
Fabrica ridicata fara autorizatie
Multinationala Kronospan este principalul producator de placi aglomerate din lemn (PAL, MDF) de pe piata romaneasca si unul dintre cei mai importanti din lume. Compania austriaca a cumparat in urma cu patru ani fosta fabrica de PAL a Sebesului (care a fost intre timp si proprietatea unei firme italiene). Pe aceasta platforma, Kronospan a ridicat si o fabrica de formaldehida, substanta folosita la fabricarea liantilor pentru MDF si PAL pe care Organizatia Mondiala a Sanatatii a inclus-o in categoria substantelor cancerigene. In ciuda diagnosticului dat de OMS, in acest moment in multe tari din lume, inclusiv din Uniunea Europeana, se fabrica formaldehida, chiar daca in ultimii ani miscarile ecologiste au protestat vehement. Cu certitudine, cel putin deocamdata, producerea acestei substante este perfect legala pe teritoriul Romaniei.
La sfarsitul anului 2006, Kronospan a inceput constructia unei a doua fabrici de formaldehida pe platforma industriala din oras deoarece, spun reprezentantii firmei, productia din acel moment era insuficienta pentru nevoile Kronospan.
Paradoxal este insa faptul ca lucrarile de constructie au inceput inaintea obtinerii autorizatiilor de constructie si mediu, motiv pentru care firma a fost amendata cu 10.000 RON si s-a dispus sistarea lucrarilor. "A fost o greseala birocratica, a durat mult timp sa scoatem documentele pentru o alta firma, tot a noastra, care era beneficiara fabricii. O prostie pe care o recunoastem si pentru care am platit amenda", spune Adrian Bacila, directorul de productie al Kronospan Sebes.
Increngatura politica
Prostie sau aroganta, oricare ar fi motivul pentru care reprezentantii companiei au ocolit autoritatile locale, lucrurile au evoluat de aici inainte numai impotriva lor. La inceputul verii, un "comitet de initiativa" format din "simpli locuitori ai Sebesului", dupa cum s-a autointitulat si care s-a erijat in reprezentant al societatii civile, a inceput sa-i reclame pe diverse motive: arderea de reziduuri toxice, aruncarea deseurilor la rampa de gunoi, depasirea concentratiilor de emisii in atmosfera. Asta, desi nici comitetul de initiativa, nici institutiile statului nu au putut proba acuzatiile, fiindca le lipsea aparatura performanta, necesara pentru a determina exact indicatorii de poluare. Chiar daca reclamatiile se bazau pe lucruri reale – dezbateri pe aceste teme au loc peste tot in lume unde exista fabrici ce produc substante periculoase –, acestea nu au fost in masura sa-i convinga pe locuitori.
Pentru sebeseni a contat, in primul rand, lipsa de credibilitate a celor din asa-zisul comitet de initiativa, Gheorghe Feneser si Mircea Matei. Feneser este un controversat om de afaceri local, despre care se spune ca a avut legaturi cu fosta Securitate, director al statiei locale Antena 1, fost membru al Partidului Conservator, din care s-a retras cand cei de la Kronospan l-au acuzat de actiuni politice. Mircea Matei, de asemenea om de afaceri local, este suspectat ca are nevoie de imagine pentru o viitoare candidatura la primaria orasului. Un alt mare contestatar al fabricii Kronospan este si deputatul Nicolae Popa, trecut recent de la PC la PNL. Mai trebuie mentionat ca persoana care a pus pe jar angajatii firmei Kronospan, diagnosticandu-i ca suspecti de cancer, este fostul presedinte al organizatiei de tineret a PD Alba, medicul Razvan Curca.
De ce ar face toti acesti oameni un asemenea tam-tam fara a avea dovezile necesare? Motivele ni le explica unul dintre cei mai afectati locuitori ai orasului, Gligor Gligor. "Cearta asta, comitetul de initiativa impotriva Kronospan, este din cauza alegerilor care se apropie, toti vor sa-si faca imagine, sa stie oamenii de ei. Cum este si cu Becali – daca nu era fotbalul nu auzea nimeni de el. Asa si ei. Eu nu am fost la referendum. Ca sa meri sa votezi trebuie sa crezi ca e adevarat ce se voteaza. Dar eu nu cred in ce spun ei", spune Gligor Gligor, muncitor la Kronospan, fost suspect de leucemie. z
"Nu am nevoie de Kronospan sa candidez la primarie!"
Interesant este faptul ca zilele acestea aproape toti cei care au contribuit intr-un fel sau altul la alarmarea populatiei din Sebes dau acum inapoi, dupa ce oamenii din oras le-au intors spatele.
Doctorul Razvan Curca de la Spitalul Judetean Alba se declara victima: "Cei de la Comitetul de initiativa au incercat sa profite de mine. Am spus acest lucru si la sedinta de Consiliu local in care s-a aprobat referendumul". Se pare ca ultimul lucru la care s-au gandit consilierii a fost alarmarea fara motive a populatiei. "In Sebes era o psihoza legata de cancer inainte sa-i investighez eu pe angajatii de la Kronospan, o psihoza fara motiv. Comitetul de initiativa anuntase ca in oras s-au inmultit cazurile de cancer in ultimul timp. Concluzia mea este ca formaldehida este cancerigena doar in cazul unei expuneri indelungate.
Daca expunerea este controlata, riscul se diminueaza si se apropie de zero", mai spune medicul
Curca. Deputatul Nicolae Popa a ajuns si el la concluzia ca "problema cu poluarea este mult mai complexa. Se pare ca unul dintre cei din Comitetul de initiativa vrea sa candideze la primarie si s-a folosit de aceasta campanie".
Primarul din Sebes, Alexandru Dancila, spune acum ca, de fapt, referendumul s-a referit de fapt la poluarea in general a orasului Sebes: "A fost un semnal de alarma, un exercitiu democratic si nu a fost indreptat exclusiv impotriva firmei Kronospan".
"Daca vreau sa candidez la primarie, nu am nevoie de Kronospan pentru acest lucru", se apara Mircea Matei. Matei ar putea fi suspectat si de un alt interes direct. El ne-a declarat ca detine 3 hectare de pamant langa Kronospan, pe care ar dori sa construiasca vile, insa n-ar avea cui le vinde cat timp vecinii fabrica formaldehida.
Intamplator sau nu, liderul PC, Dan Voiculescu, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute – potrivit Amos News –, la Alba, ca este "alaturi de locuitorii municipiului Sebes in incercarea de a stopa producerea formaldehidei pe teritoriul localitatii lor".
PRO SI CONTRA
» De ce a mers Amalia Popa la referendum si vecina sa nu
Amalia Popa locuieste exact in cartierul in care este platforma Kronospan. Femeia face parte din cei mai putin de 7.000 de sebeseni care au mers la referendum. "Am votat nu pentru ca o aratat la televizor ca este rau cu substantele canceroase. Avem copii, nepoti. Io cred ca afecteaza si plantele, pomii nu mai infloresc." Erika Ciuberia, vecina ei, sustine exact contrariul: "Nu am mers la vot, nu cred in poluare. Fumul ala care zic astia ca-i toxic
e de fapt abur. si apoi astia fac politica cu referendumul lor".
INDECIZIE
» "Nu stim daca fabrica polueaza sau nu"
Emilia Timis, comisar-sef la Comisariatul Judetean Alba al Garzii Nationale de Mediu, are un punct de vedere de-a dreptul bulversant. "In acest moment, nu pot spune daca Kronospan polueaza sau nu. Monitorizarile din iunie – facute de cateva laboratoare diferite – au dat rezultate contradictorii privind cantitatea de formaldehida. Kronospan a incheiat un contract cu o firma din Targu Mures, iar acum asteptam sa fim informati in ce perioada se va face monitorizarea ca sa trimitem si un comisar al garzii de mediu din Alba Iulia."
Cam lung, Oana, nimeni nu sta sa citeasca cearsaful asta. Uite ceva mai scurt, despre cum "Kronospan" a distrus turismul din Chirk, Marea Britanie, si cum a cancerizat niste oameni
ReplyDeleteKronospan, an Austrian company, set up their chipboard plant nearly twenty years ago, outside a town called Chirk, famous for its castle. Once a thriving tourist trap, the town itself has virtually closed down because tourists won't brave the fumes. The company has been prosecuted for releasing formaldehyde (a carcinogen) into the atmosphere. Twenty years on and the wood dust from the plant still settles nearby. Chronic asthma and respiratory diseases along with the cancers are the result. There have also been two deaths at the plant because of lax health and safety.
http://www.peoplenotprofit.co.uk/sonae.htm
http://www.eveningleader.co.uk/news/Company-wins-national-green-award.3412682.jp
ReplyDeleteCompany wins national green award
Kronospan, the Chirk-based wood panel manufacturer, won the prestigious award for Resource Efficiency Best Practice at the Wales Business and Sustainability Awards 2007, held jointly in Cardiff and Wrexham.
Collecting the award on behalf of the company, Iain Ferguson, Kronospan's environmental manager, said: "Kronospan has demonstrated at a national level the huge advances the company has made in putting environmental measures into practice.
"We are delighted to have won in the category of Resource Efficiency."
Kronospan is the largest wood panel producer in the United Kingdom. Every year it recycles over 300,000 tonnes of waste wood which would otherwise be headed for landfill sites in the UK.
The company uses this recycled wood to make MDF and chipboard for furniture and construction.
Dr Harry Earl, Kronospan's technical manager, said: "This award is recognition of Kronospan's commitment to recycling and reduction in landfill.
"Over the years we have diverted millions of tonnes of waste wood and turned it into a popular product that people want."
The judges were looking for Welsh companies who made the greatest contribution in reducing environmental impact.
In particular they were looking for recycling, sustainability and the use of renewable resources. Kronospan won because of its environmental achievements.
Kronospan says it is committed to saving energy and reducing carbon emissions and the company has invested time and resources over a number of years to reduce site energy consumption and the carbon footprint of its products.
Recognising the need to reduce energy consumption, Kronospan entered into a climate change agreement with the UK government in 2000. Kronospan has already reached and surpassed its targets for 2010.
Dupa povestea asta, nu?
ReplyDeleteFirm fined £60,000 for pollution
The Chirk-based firm was ordered to pay £60,000 after pleading guilty to a number of offences on Thursday.
Four of them related to an incident in July last year when oil leaked into the River Dee via a tributary.
Kronospan said it regretted the incident and had expert help to advise on preventing further pollution.
The company faced eight counts, including those relating to the River Dee spill in 2003.
No flora or fauna was damaged, but Dee Valley Water closed its water treatment works as a precaution.
Routine testing revealed there had been oil in the water which potentially could have been harmful to human health.
Wrexham magistrates heard that heat transfer oil had been in Kronospan's surface water lagoons which had overflowed due to heavy rainfall.
The company also faced four charges relating to accidentally releasing non-treated effluent into the Afon Bradley between 5 Dec 2002 and 17 July 2003.
Kronospan pleaded guilty to all the charges and was ordered to pay costs of £7,315.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/wales/4005185.stm
Ne mai jucam? Ca sa te scutesc, mai ia un articol:
Formaldehida, benefica pentru sanatatea copiilor
Studii recente ale unor reputati cercetatori in domeniu demonstreaza ca emisiile de formaldehida sunt sanatoase si chiar indicate copiilor aflati in crestere. Acestea duc la intarirea sistemului imunitar. Urmare acestor noi descoperiri, firmele producatoare de medicamente iau in calcul productia unui compus inhalant pe baza de formaldehida. Pana la aparitia acestui revolutionar produs, familiile iau cu asalt imprejurimile fabricilor care utilizeaza formaldehida. Pentru ca se gandeste la binele copiilor, conducerea "Kronospan" a decis sa creasca nivelul de formaldehida utilizat in procesul de productie, chiar daca aceasta afecteaza duce la o crestere a cheltuielilor, implicit o reducere a profitului.
www.kronospangreenpress.mue
Doamna Oana Bodea, ceea ce nu spuneti este ca dvs sunteti platita sa deschideti acest monstru Kronospan, dupa care va veti lua banii cei multi si talpasita si veti pleca din zona. Asa au facut si colegii dvs din alte tari. Asta reprezinta tradare de tara si de neam si pe vremuri v-ar fi taiat capul.
ReplyDeleteDupa ce veti pleca, va recomand totusi sa nu stati prea linistita. Familiile celor imbolnaviti de pe urma demersului dvs. bine platit va vor urmari si in gaura de sarpe.
OAMENI BUNI SA NU-I LASAM SA NE DISTRUGA VIITORUL COPIILOR , BRASOVUL ESTE O OAZA VERDE IN CENTRUL ROMANIEI , HAIDETI SA-L LASAM ASA . NICI MIE PERSONAL NU-MI PLACE ACEA FEMEIE OANA BODEA CARE ARE O FATA DE BULDOG. ESTE FOARTE AGRESIVA SI A ATACAT TOTI OAMENII CARE AU VENIT LA DEZBATEREA LOR DIN 10/06/2009 SI CARE INCERCAU SA-SI SPUNA PUNCTUL DE VEDERE.
ReplyDelete1. Trebuie cerut referendum.
ReplyDelete2. Un studiu de impact asupra mediului, comandat si platit de noi, societatea civila. (singurul studiu de impact este platit de Kronospan)
3. Informarea corecta a populatiei
La Sebes s-a organizat referendum dar nu a fost destul timp pentru informarea oamenilor.
Cititi pe internet cat mai multe, fiti informati si dati mai departe informatia. Presa ocoleste subiectul, trebuie voi sa cautati surse oficiale, declaratii ale specialistilor, etc.
Sa ne unim. Numai asa putem lupta.