Mar 27, 2012

Analiza: Strategiile PDL si USL pentru alegerile locale de la Brasov

Campania electorala pentru alegerile locale este in plina desfasurare, chiar daca debutul ei oficial va avea loc peste o luna si jumatate. Actiunile celor doua blocuri antagonice (PDL+UNPR si USL) se vor intensifica pe masura ce se apropie 10 iunie, dar se pot identifica de pe acum principalele linii pe care se vor axa strategiile de campanie ale combatantilor.

PDL Brasov: "Tacerea e de aur"
Pedelistii au adoptat o strategie foarte simpla si extrem de eficienta. Ei nu mai comunica prin vorbe, pe care oricum nu prea le stapanesc, ci prin giratorii, ocolitoare, asfalt si panselute. "Fapte, nu vorbe" este mesajul pe care ei vor sa-l transmita, ajutati fiind si de un buget foarte generos pus la dispozitia locomotivei George Scripcaru de amicii din guvern. In acest context se inscrie si refuzul lui George Scripcaru de a se implica in razboiul declaratiilor politice, atitudine desteapta avand in vedere declinul PDL si lehamitea generala fata de politica.

Strategii lui Scripcaru lucreaza sa-l pozitioneze mai degraba ca gospodar, in detrimentul statutului de politician, incercand sa minimalizeze faptul ca este unul dintre fruntasii de prim rang ai PDL. Este de asteptat ca sigla PDL sa nu mai apara alaturi de imaginea candidatului Scripcaru, deja s-a produs despartirea de portocaliu. Replicile politice sunt lasate pe seama unor voci de rangul doi din filiala, iar actiunile ofensive se desfasoara prin intermediul unor publicatii nou-aparute sau website-uri mai mult sau mai putin anonime. Atacuri pe care Scripcaru nu si le asuma oficial, ba chiar se va distanta de ele.

Puncte tari
-realizari vizibile si palpabile
-discurs punctual, axat pe nevoi locale
-prezenta politica discreta

Puncte slabe
-implicarea si minciunile din scandalul spagii incasate de Spataru de la Protectia Consumatorului
-contractele preferentiale incheiate de Primaria Brasov cu firma Vectra a milionarului Marcel Butuza
-achizitii din fonduri publice la preturi duble sau chiar de trei ori mai mari

USL Brasov: "Sariti, ca ma omoara"
Strategia de comunicare a USL Brasov pentru locale este in mare masura determinata de agenda sefului Consiliului Judetean si al filialei PNL, Aristotel Cancescu. Personaj expansiv si dominator, Cancescu se straduieste sa impuna prin numeroasele canale media pe care le detine identificarea intregului USL cu figura sa, inclusiv a candidatilor PSD. Un aspect nu neaparat negativ, daca luam in considerare lipsa de notorietate a timoratului candidat USL la Primarie, Catalin Leonte.

Aristotel Cancescu merge pe o strategie de victimizare si mult zgomot. O miscare previzibila pentru un politician aflat in opozitie si confruntat cu abuzuri reale din partea puterii, de la alocari arbitrare de resurse financiare, pana la faulturi administrative. Cu toate acestea, abordarea este profund gresita: foarte mult vacarm si tipete de baba prinsa intre uluci de taurul comunal. Comportamentul si discursul sau sunt dominate de exces si exacerbare, uitand ca se manifesta, totusi, intr-un oras si judet din Ardeal. Poate crede ca n-or mai fi la moda cumpatarea si decenta. Pe de alta parte, postura de victima nu se lipeste nicicum de milionari, mai ales cand sunt adulati zilnic pe trei posturi de televiziune si sapte de radio.

Dincolo de excesul de politicianism, singura tema concreta de campanie a lui Cancescu va fi aeroportul. Dupa zece ani de la primele promisiuni, inca mai are potential de a-i aduce voturi promotorului. Speranta nu moare niciodata, dupa cum si miticii mai viseaza la autostrada suspendata.

Puncte tari
-refacerea zonei medievale a Brasovului si aspectul drumurilor judetene
-opozitia fata de masurile nepopulare ale PDL

Puncte slabe
-contractele preferentiale incheiate de Consiliul Judetean cu firmele de casa ale PNL si PC (firmele lui Sebastian Grapa, respectiv ale lui Ion Dinita)
-sustinerea acordata interlopilor lui Dorin Lazar Maior
-discurs politic excesiv
-conflicte intre PSD si PNL in judet
-blatul dintre PSD Brasov si PDL Brasov

Concluzii: George Scripcaru va castiga fara probleme un nou mandat de primar. Catalin Leonte va castiga si el un casting la reclama pentru Colgate (misto poza de campanie) Aristotel Cancescu ar putea sa aiba probleme numai daca PDL se va decide sa sustina cu toate resursele sale (oameni, structuri teritoriale, canale media) vreun "independent" cu ceva notorietate. Iar daca PSD isi continua blatul cu PDL si pe judet, atunci chiar va fi "pa". Se pare ca acest "independent" este Nicolae Tucunel. Un candidat cu eticheta PDL nu are nicio sansa.

In ce priveste Consiliul Local, PDL va pierde majoritatea, dar nu inseamna ca o va castiga USL. In joc mai intervine si Partidul Poporului. Iar la Consiliul Judetean, este posibil ca USL sa mai ia ceva in plus fata de ce are acum.

5 comments:

  1. Unde e sediul PP-DD în Brașov?

    ReplyDelete
  2. Anonymous12:45 AM

    PP-DD-ul asta,la care se refera catelul alpha care a postat inaintea mea este cumva PD-ul pronuntat de vreun balbait?

    ReplyDelete
  3. @catelul alpha, vei afla foarte curand din BZB, care de curand s-a transformat din trompeta UNPR in organul de lupta al PPDD

    ReplyDelete
  4. Anonymous5:17 PM

    Nu stiam ca pedofilii de la PPDD au sediu si in Brasov. Probabil ca Scripcaru va castiga primaria, insa nu si consiliul local. In alta ordinde de idei, ma intreb, daca PDL nu va mai fi la guvernare, ce va face Scripcaru??? Sau mai direct, in ce partid se va duce?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous1:06 AM

      Ce va face? Esti amuzant,de parca personajul ar fi strapuns sau patruns de vreo ideologie...

      Delete