Dec 21, 2011

Probabil cea mai elocventa proba a manipularii deliberate din '89

Decembrie '89, TVR. Brasovenilor li se solicita disperat sa iasa in strada pentru a lupta cu "elementele provocatoare". Pentru a se accentua dramatismul situatiei, este prezentat un dispozitiv misterios, menit sa arunce in aer televiziunea. Pericolul este confirmat de un genist in civil, colonelul inginer Colt, si de un militar in uniforma, capitanul Emil Dumitrescu. Doi specialisti care mint cu buna-stiinta. Cutia respectiva reprezenta de fapt un banal sistem de control al accesului in institutii, o varianta primitiva a celor care functioneaza astazi cu cartela.

Este imposibil de crezut ca doi militari, dintre care unul e genist, sa nu faca diferenta intre un dispozitiv exploziv si unul cu rol de yala. Aceasta este poate cea mai evidenta dovada ca isteria din acele zile a fost intretinuta premeditat. Urmare a manipularilor de acest tip, sute de mii de romani de buna-credinta au iesit pe strazi. La Brasov au murit 62.

Pentru meritele sale deosebite din acele zile, capitanul Emil Dumitrescu a fost avansat aproape imediat, in mai putin de doua luni, la gradul de contraamiral. Din anul 2000 a devenit consilier al presedintelui Ion Iliescu. Astazi traieste linistit si confortabil din pensia de general-maior.

1 comment:

  1. Anonymous4:24 PM

    Articolul ca articolul, bunicel, insa ma da gata Label-ul ales, este traznet, te unge pe suflet. Subscriu.

    ReplyDelete