Nov 20, 2008

Despre adevar si moralitate in politica

Sint incredintat ca nu vom edifica un stat democratic fundamentat pe domnia legii daca nu construim in acelasi timp un stat care este – indiferent de cit de putin stiintific suna acest lucru pentru un teoretician al politicului – uman, moral, intelectual, spiritual si cultural. Cele mai bune legi si cel mai bine concepute mecanisme nu vor garanta prin ele insele legalitatea, libertatea sau drepturile omului – altfel spus, finalitatea in vederea careia au fost constituite – daca ele nu sint intemeiate pe anumite valori umane si sociale. La ce bun, de pilda, ar fi o lege de care nu asculta nimeni, pe care nu o apara nimeni si pe care nimeni nu o respecta in mod responsabil? Nu ar fi decit un petic de hirtie. Cu ce folos alegerile, daca singura dilema a alegatorului ar fi intre doi ticalosi, unul mai mare si altul mai mic? La ce bun diversitatea partidelor politice, daca interesul general al societatii nu ar fi litera de lege pentru nici unul dintre ele?

Un mic fragment dintr-un exceptional text despre "politica, moralitate si civilitate". Are 16 ani, dar este despre acum. Este scris in alta limba, dar suna atat de romaneste. Citeste-l si tu pe Vaclav Havel. Aici.

2 comments:

  1. este evident că textul in cauza poate fi de actualitate multor guvernări sau epoci de mai mult sau mai puţină tristă amintire. din păcate, cea mai mare durere a ţugulanului de la noi este ce facem?? întrebarea este mult mai acută decât în cazul cetăţeanului turmentat al iubitului meu prahovean, I.L. Carqgiale. Maestrul, ştia el ce ştia. Prostia, îngâmfarea, mangafalele sunt fără număr... dar cu cât sunt mai sus, cu atât mai incompetenţi... Daţi şi voi sau faceţi o listă de subscripţie publică cu mânăriile potenţialilor aleşi, iar eu primit sa contribui, cu semnătură, la tot ce ar veţi stabili conform unor criterii: de gen - traseişti, cercetaţi penal etc. stabiliţi voi regulile sau hai să le voptăm împreună pe net, iar ce apare pe site eu pun obrazul să apara pe Brasovul Tau. Până mă da afară...

    ReplyDelete
  2. Numai pe acest blog ai material garla. Lucruri pe care le stii si tu. Si ce-i cu dramatismul asta? De ce sa te dea afara daca spui adevarul?:)

    ReplyDelete