Dec 11, 2008

Consilierii locali isi tin averea pitita la secret

Conform legii, declaratiile de avere se depun in termen de 15 zile de la data numirii sau alegerii in functie. Dupa care trebuie sa fie facute publice pe site-urile institutiilor. Treaba asta cu obligarea publicarii a ramas cam in pom, dupa ce dinozaurii de la Consiliul Superior al Magistraturii au facut sesizare de neconstitutionalitate. Dar nu este interzisa publicarea, ci chiar indicata, in spiritul transparentei si al mult clamatei lupte cu coruptia. Pe care si-a asumat-o indarjit un anumit partid.

Consiliul Local Brasov, dominat de acel anumit partid, nu prea catadicseste sa-si faca publice declaratiile de avere. Saitul Primariei, la sectiunea "declaratii de avere", ne intoarce brusc in timp. Declaratiile sunt de acum vreo patru ani, fiind prezenta chiar si cea a lui Marius Oprea, care trecuse prin consiliu numai vreo cateva luni. De atunci pauza, incalcandu-se prin asta legea in vigoare la acea vreme privind obligativitatea publicarii anuale a declaratiilor actualizate.

Scripcaru se crede smecher si isi arata declaratia de avere din care se intelege ca bietul de el are numai o casa. Si din aia a ramas cu jumatate. Conform regulii proportionalitatii, este normal ca in acest caz consilierii sa nu-si mai publice nimic. "Pai daca Georgica, cu toate trusturile de presa si afacerile si conturile grele apare numai cu o cocioaba, atunci e de la sine inteles ca n-are rost sa mai publicam nimic". Logic.

Este adevarat, nu-i obligatoriu. Dar consilierii judeteni au ales si le faca publice. Si pe acolo nu se poarta vesta luptatorului cu coruptia, cum clama Scripcaru imbracat in portocaliu pe la un miting electoral din 2004.

Traian Basescu se lauda acum vreo doi ani ca Romania are una dintre cele mai dure legi din Europa privind controlul averilor demnitarilor. In conditiile in care in Polonia nu mai putin de 700 de consilieri locali au fost la un pas sa-si piarda functiile din cauza ca nu si-au depus declaratiile la timp. Despre ce a ajuns legea aia otelbeton se vede in atitudinea de sictir cu care ii sunt tratate principiile tocmai de autoasumatii campioni ai anticoruptiei de la PDL.

3 comments:

  1. ştii omule că orice e scris în declaraţia de avere cade sub incidenţa legii ăleia cu fals în declaraţii. Adică şi alea cu 1/2 soţia, căsătorit, necăsătorit, mă-nţelegi nu?

    ReplyDelete
  2. SOYONS SOBRES!
    nici copii de grădiniţă nu mai cred în glumele cu declaraţiile de avere. Ceea ce declară băieţii sunt nişte glume, făcute să nu râdă lumea de ei că sunt rupţi în cur... sau nici asta nu e clară?

    ReplyDelete