Dec 11, 2008

Fotografiile care ne scapau de Iliescu. Si schimbau istoria

Fotografii document publicate de Arhivele Nationale si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania. Ele sunt parte din proiectul "Fototeca online a comunismului romanesc".

Publicarea acestora in 1990 ar fi terminat din fasa cariera de emanat si lider providential a lui Ion Iliescu. Nomenclaturistul care se distra slugarnic pe langa "sinistra" si "odios", cum erau numiti atunci sotii impuscati Ceausescu, n-ar mai fi avut nicio sansa la marea politica. Fara Iliescu n-ar mai fi existat FSN, mineriade, "noi muncim, nu gandim", Caritas, Bancorex, Hrebenciuc, Nastase, Basescu. In Romania ar fi fost mai putina durere si ura. Romania de azi ar fi fost mult mai curata.

In 1990, fotografiile acestea puteau schimba istoria. Inca o sansa ratata. Iar cei care le-au tinut ascunse sunt complici cu Iliescu la mizeria morala care ne sufoca astazi.

Fotografiile au fost facute in Modova, in vara anului 1976, pe cand Ion Iliescu era prim-secretar PCR la Iasi.








2 comments:

  1. Nu cred. Toată lumea ştie, de exemplu, ce e Paraschiv de la primărie. S-a schimbat ceva?
    Toată lumea ştia cine a fost Priboi şi culmea, lumea l-a reales în parlament acu patru ani.

    Nu confunda România cu Polonia că nu e cazul.

    ReplyDelete
  2. Ovidiu, vorbesc de 1990, de atmosfera de atunci, in care ura si resentimentele fata de Ceausesti si Securitate erau la intensitate maxima. Perioada in care Paraschiv si-a meritat bocanci in mutra, iar Priboi statea pitit in gaura lui de sobolan.

    Atunci, publicarea acestor fotografii il termina pe Iliescu, ii anula aura de mare revolutionar, il aducea la nivelul real de oportunist si impostor. In schimb, a aruncat el Romania prada imposturii si ticalosiei. Fara Iliescu crezi ca ar mai fi existat Priboi in parlament sau Paraschiv sa ne sfideze cu hotiile si trecutul lui murdar? Buna parte din raul de azi se datoreaza minciunii din 1990, cand s-au pus bazele actualului sistem.

    Acum, e prea tarziu, nu mai conteaza, romanilor nu le mai pasa. "Cine uita, nu merita" zicea Iorga, istoricul, un roman care a inteles.

    ReplyDelete