Dec 15, 2008

Copos si cu "Ana", acum chiar ne fura Poiana

O afacere scandaloasa din 2005 pusa la cale de George Copos in cardasie cu administratia Brasovului este pe cale de a se perfecta zilele acestea. Pe furis.

In urma cu patru ani, proaspat numit vicepremier al lui Tariceanu, Copos initia un biznis cu autoritatile brasovene prin care urmarea ca firmele sale sa puna laba si monopol pe domeniul schiabil al Poienii Brasov. Pe scurt, Consiliul Judetean si Consiliul Local se asociau in participatiune cu firmele lui Copos intr-o noua societate, numita SC Superschi Brasov SA avand ca scop modernizarea si exploatarea partiilor de schi din Poiana Brasov. Afacerea se perfecta fara licitatie. Administratia locala se obliga sa bage in noua firma vreo 2,6 milioane de euro si sa obtina fonduri PHARE de vreo inca 11 milioane de euro. Profitul se impartea foarte echitabil: Brasovul care punea terenuri si bani lua 20%, iar Copos care era smecher inhata restul de 80%. O invarteala in triunghiul de oficialitati Scripcaru-Copos-Cancescu din care s-a vazut cat are Brasovul de castigat.

Scandalul izbucnit atunci a lasat afacerea in aer. Presa nationala si chiar cea locala au facut praf manevra trioului. Brasovul devenise considerat "vaca de muls pentru interesele lui Copos". S-a pus batista pe tambal. Dar vaca a ramas la fel de buna de pacalit, caci zilele acestea asistam la o noua tentativa de a pune in practica smecheria.

BZB anunta ca pe agenda Consiliului Local se afla un proiect de hotarare privind asocierea municipiului cu SC Ana Teleferic SA. Scopul anuntat este modernizarea domeniului schiabil. „Pentru realizarea acestui deziderat, SC Ana Teleferic SA propune asocierea într-o societate comercială «Telefericul Poiana Braşov» SA, rezultată ca urmare a asocierii actualilor acţionari ai SC Ana Teleferic SA cu Consiliul Judeţean Braşov şi Consiliul Local Braşov. Noii acţionari urmează să participe la majorarea de capital social al SC Telefericul Poiana Braşov SA (actualmente SC Ana Teleferic SA) cu vărsăminte în numerar, respectiv cu dreptul de folosinţă asupra terenurilor ce vor constitui domeniul schiabil”. Aportul orasului ar fi de vreo 2 milioane de euro. Suna cunoscut? Aceeasi Marie, dar pe palarie nu mai scrie SC Superschi Brasov SA ci SC Telefericul Poiana Brasov SA. Diferenta este ca acum nu mai comenteaza nimeni. S-o fi reglat din 2005 impartirea tainului intre baietii destepti, s-a mai schimbat si puterea.

In toata schema asta il gasim si pe mai vechiul client, Nicolae Paraschiv, celebrul securist bataus si spagar. Ca secretar al Consiliului Local, el este cel care va viza legalitatea asocierii cu firma lui Copos. Evident, fara licitatie. Si nu-i va fi foarte greu sa o faca, din moment ce cunoaste foarte bine SC Ana Teleferic SA, de la care a incasat anul acesta niste bani. Sa-i vedem iarasi declaratia de avere:

Adica aceeasi situatie in care a fost implicat cu "Imparatul Romanilor". Se pare ca Primaria are o predilectie de a incheia contracte cu firmele de la care Paraschiv isi ia cascaval. In cazul in care vreun procuror citeste aceste randuri, chestia asta se cheama "conflict de interese" si mascheaza de obicei "mita". Si pentru ambele exista prevederi legale.

Misto treaba, nu? Pana la urma este de admirat perseverenta baietilor. Pana nu mulg de tot Brasovul si ii vand si pielea nu se lasa.

Update. Minune, Consiliul Local a decis respingerea parteneriatului cu Copos. Da' se mai negociaza:)

No comments:

Post a Comment